Програма „Нашето зелено утре“

„Нашето зелено утре“ е дългосрочна програма на корпоративна социална отговорност на Група ГЕОТЕХМИН, създадена през 2011 г. С нея си поставяме за цел да допринасяме за устойчивостта на околната среда и биоразнообразието в региона на дейност на дружествата. Програмата се реализира с фирмени средства и доброволен труд, като в засаждането участват мениджмънтът на нашите дружества, наши служители, различни представители на местните общности.

В периода 2011 – 2014 г. инициативата „Нашето зелено утре“ се осъществява от Геотехмин АД и
Елаците-Мед АД в общините от Средногорието, община Етрополе и община Самоков. Засадени са около 30 дка общински и горски терени, озеленени са и различни градски площи – паркове и градини.

През 2020 г., в годината на разпространение на пандемията от Covid-19, в която местните власти срещнаха редица трудности, ръководството на Група ГЕОТЕХМИН реши да продължи реализирането „Нашето зелено утре“ – вече като част от Благотворителна програма „Българските добродетели“. В инициативата за засаждане на дървета, храсти и цветя освен Геотехмин ООД и Елаците-Мед АД, се включиха още две дружества от Група ГЕОТЕХМИН – Геострой АД и Геотрейдинг АД. Четирите компании предоставиха на общините Етрополе, Мирково, Пирдоп, Златица, Чавдар, Челопеч и Копривщица средства за закупуване дървесни и растителни видове. Като доброволци в инициативата се включиха представители на мениджмънта на компаниите, служители, кметове, председатели на общински съвети и представители на администрацията, а също така учители, ученици и дори деца от детски градини. През 2020 – 2021 г. по програмата бяха засадени над 3200 дървета и храсти, както и цветя, с които се облагородява градската среда.
През 2022 г. „Нашето зелено утре“ влезе в училищните дворове, като целта е те да бъдат облагородени и учениците да полагат грижи за насажденията.
През 2024 г. в общините Антон, Етрополе, Златица, Копривщица, Мирково, Пирдоп с дарения и доброволен труд бяха засадени над 1700 фиданки и растения, а ученици от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – с. Чавдар участваха в направата на оранжерия за зеленчуци в училището.

Геотехмин

Частна компания с над 30-годишна история, реализирала някои от най-успешните и знакови проекти в миннодобивната индустрия, строителството, пътната инфраструктура и околната среда в България.