Онлайн конкурс 2021 на теми „Моят любим герой“ и „Не спирай да се учиш“

26 деца на възраст от 5 до 18 години получиха награди от онлайн конкурса през 2021 г., организиран за децата и внуците на служителите от Група ГЕОТЕХМИН. Темите бяха „Моят любим герой“ – за децата от 4 до 10 г. и „Не спирай да се учиш“ – за участници от 11 до 18 г. Те твориха в две конкурсни категории – дигитално изображение и писмена творба. Наградените бяха обявени на онлайн събитие, а всички останали получиха подаръци – стенна карта с природни и исторически забележителности „Моята родина“.

Тази година жури на конкурса бяха проф. Борис Гондов – един от най-известните български скулптори и е автор и на скулптурата „Миньор“, направена по повод 30-ата годишнина на Геотехмин ООД. В състава на журито беше и г-жа Диляна Панова, завършила Националната художествена академия, която се включи на живо заедно с проф. Гондов.

Димана Йорданова е млада българска поетеса, една от номинираните за престижната и сериозна Национална награда за литература. Тя е автор на няколко стихосбирки и за втори път е жури в конкурс на Геотехмин ООД.

Ето какво сподели проф. Борис Гондов по време на заключителното онлайн събитие: „Винаги ми е било вълнуващо и интересно да бъда оценител на детски рисунки. Детската рисунка съдържа ценна информация, тя впечатлява най-вече с чистотата на помислите, с необичайната гледна точка. Имаше толкова много работи и съм изключително удовлетворен, че участвах като жури в този конкурс за творби на децата от Група ГЕОТЕХМИН.“

Г-жа Диляна Панова, която оценява работите съвместно с проф. Гондов, каза: „Имаше толкова много хубави творби, че се зарекох никога повече да не участвам като жури в конкурси, защото е много е трудно да се избира сред толкова качествени произведения.“

„Видях, че тази спортна злоба в лошия смисъл на думата, т.е. конкуренцията между децата, липсва. Те са творци по природа и не участват само за да получат наградата, а по естествен и искрен начин си изразяват мислите. Идеята за супергероите – били те измислени или реално съществуващи, е чудесна, за да имат децата стимул. От Спайдърмен, през Васил Левски до мама – всяко дете има свой любим герой“ – казва Димана Йорданова.

Отличените творби са публикувани в е-книжка. Тя разкрива идеите и таланта на участниците. Сред любимите герои на момченцата е Спайдърмен с неговите свръхсили, момичетата искат да са феи и да имат магически сили. Общото и при едните, и при другите е, че искат да направят хората щастливи и светът да стане по-добър. Участниците над 11 години, които твориха по темата „Не спирай да се учиш“, смятат, че най-големият учител е животът.

Геотехмин

Частна компания с над 30-годишна история, реализирала някои от най-успешните и знакови проекти в миннодобивната индустрия, строителството, пътната инфраструктура и околната среда в България.