Награди за победителите в организирания от Геотехмин и Елаците-Мед конкурс „Съкровища от миналото“

На 24 май 2017 г. Геотехмин ООД и Елаците-Мед АД наградиха победителите в конкурса „Съкровища от миналото – животът и трудът на хората от моя край“. Васил Горанов, художник и член на журито, Стойно Стойнов, директор Обогатителен комплекс в с. Мирково и инж. Валентин Цацов, директор на Рудодобивен комплекс в гр. Етрополе  наградиха 84 деца, класирани в конкурсните категории рисунка, статия и интервю.

Ученици от I до VII клас в седем училища от района на Средногорието и гр. Етрополе разкриха  „Съкровищата от миналото“ в едноименния конкурс по най-естествения за тях начин – в разговори със своите баби, дядовци и други интересни за тях личности. Така от техните творби на бял свят излезе магията на обичното живописно родно място, разкази за стари занаяти и дейности, които вече не се практикуват – например първата пивоварна и подковачеството, или за други, които съществуват и до днес – производството на розово масло и рудодобива. Учениците превъплътиха в творчеството си наричания, споделени скъпи спомени от празници, обичаи и ценности, разкази за бунтовници, известни музиканти и предприемачи.

Традициите и обичаите в тези региони ще останат живи, защото се пазят в народната памет и всяка година възкръсват отново. Пролетен карнавал на маските на Сирни заговезни, средногорски носии и извезани хайдушки ризи, пеене на пръстени са обичаи са само част от пъстрата мозайка на наградените творби.

„Съкровища от миналото“ е част от програмата Култура и национална идентичност на Елаците-Мед и Геотехмин, осъществявана в регионите, където развиват дейност.

Геотехмин

Частна компания с над 30-годишна история, реализирала някои от най-успешните и знакови проекти в миннодобивната индустрия, строителството, пътната инфраструктура и околната среда в България.