Метростанция “Бизнес парк София“ е пусната в експлоатация

Обединение „Геометро Б.П.“ (с лидер Геострой АД и членове Геотехмин ООД и Метропроект) завърши изграждането на метростанция „Бизнес парк София“ и прилежащия тунелен участък от първи метродиаметър. „Бизнес парк София“ е последната  от три метростанции, които бяха построени в рамките на проекта за разширение на метрото в участъка от ж.к. Младост-I до Бизнес парка в ж.к. Младост-IV.

Строителството на пуснатото в експлоатация 3-километрово трасе започна през март 2013 г. и приключи през май 2015 г. Новопостроената отсечка бе открита на 8 май с официална церемония, на която присъстваха президентът на България Росен Плевнелиев, министър-председателят Бойко Борисов, еврокомисарят Кристалина Георгиева, кметът на София Йорданка Фандъкова и други официални лица. 

Интериорът на метростанция „Бизнес парк София“ е съобразен с основната функция на съоръжението – да обслужва както жителите на ж.к. Младост, така и служителите на Бизнес парка. Обособен е и подземен паркинг с близо 100 паркоместа. Очаква се около 45 000 пътници да ползват ежедневно подземната железница, построена с европейски средства по ОП „Транспорт 2007-2013“ и съфинансирана от Столична община.

Отличия 
В деня на откриването на церемония в зала „България“ представители на фирмите изпълнители бяха наградени за принос в проектирането, строителството, въвеждането в експлоатация и разширението на метрото в София и активното участие в подобряването на транспортната инфраструктура.  От Геотехмин отличия за заслуги получиха изпълнителният директор Доминик Хамерс и инженерите Константин Петков и Светослав Пехливанов, а от Геострой – изпълнителният директор инж. Владимир Вутов.

В края на месец май Столичното метро получи награда на Секретариата на Съвета на Европа в конкурс за достъпна градска среда. Отличието бе връчено на церемония в Париж на 19 май на представител на Столична община. 

Геотехмин

Частна компания с над 30-годишна история, реализирала някои от най-успешните и знакови проекти в миннодобивната индустрия, строителството, пътната инфраструктура и околната среда в България.