Елаците-Мед и Геотехмин наградиха победителите в конкурса “Родният край в моите очи“

Регионалният конкурс „Родният край в моите очи. С кого и какво се гордея от историята на родния край?“, реализиран със средства на Елаците-Мед и Геотехмин, приключи през май 2015 г. с награждаване на победителите в различните възрастови групи.

Конкурсът стартира през март в седем училища: СОУ „Христо Ясенов“ и ОУ „Христо Ботев“ в гр. Етрополе, СОУ „Св. Паисий Хилендарски“ в гр. Златица, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в с. Челопеч, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в с. Чавдар, ОУ „Георги Бенковски“ в с. Мирково и СОУ „Любен Каравелов“ в гр. Копривщица.

Учениците от първи до осми клас се състезаваха в категориите  рисунка, родословно дърво, съчинение и стихотворение. Тяхната задача беше да се вгледат в местните обичаи, да се заинтересуват от разкази за герои и извършени подвизи, да открият пазените с любов от баба и дядо спомени за своя род, а след това да ги нарисуват или разкажат. В надпреварата взеха участие общо 292 ученици. Преди празника на славянската писменост победителите получиха предметни награди и грамоти, а училищата-партньори пособия, свързани с учебния процес.

Българската история събужда любопитството и възпитава чувството на национална гордост. Целта на конкурса „Родният край в моите очи“ е да съживи интереса на учениците към историята на родния край. Конкурсът е част от програмата за корпоративна социална отговорност на Елаците-Мед и Геотехмин, насочена към младото поколение в регионите, където дружествата развиват дейност.

Геотехмин

Частна компания с над 30-годишна история, реализирала някои от най-успешните и знакови проекти в миннодобивната индустрия, строителството, пътната инфраструктура и околната среда в България.