Авторите на филмите „Да обичаш професията си“ и „Професии за теб“ получиха сертификати

С две официални прожекции на аудиовизуалните произведения „Да обичаш професията си“ и „Професии за теб“ в гр. Етрополе и гр. Златица и споделени вълнуващи преживявания от участниците завърши проектът на Геотехмин, Елаците-Мед и Сдружение „Арлекин“ „Да направим филм“ 2023

Съученици, учители и директори на училищата партньори от 3 училища в община Етрополе и 10 от общините в района на Средногорието, представители на медии, сред които Даниел Чипев, директор на новините в БНТ, и Мария Чернева, журналист в БНТ, се запознаха с минните професии, на които са посветени филмите: маркшайдер, геолог, IT специалист, оператор на челен товарач, шофьор на тежкотоварен камион, еколог, електроинженер КиП и А, механик, обогатител и технолог и на хвостохранилище.

Кметовете на община Етрополе инж. Владимир Александров и на община Златица инж. Любомир Цветков уважиха събитията, по време на които учениците-автори на творбите разказаха за партньорството си със специалистите от всяка една професия от Елаците-Мед АД, до която са се докоснали отблизо по време на работата над проекта. Професионалисти от Рудодобивен и Обогатителен комплекс, участващи във филмите, споделиха защо обичат професията си и какво е било предизвикателството и удовлетворението им да правят документално кино.

Д-р Росица Младенова – директор на международния фестивал „Арлекин“, връчи на младите таланти сертификати за успешно преминато първо ниво „Увод в познанието за основните филмови професии и в кинопроизводството“. Тя определи проекта като изключително успешен и сподели, че аудиовизуалните произведения ще бъдат представени на събитие в Рим през март 2024 г.

„Благодаря на Геотехмин и Елаците-Мед и специално на проф. дтн инж. Цоло Вутов, който застана зад проекта и през цялото време се интересуваше какво са научили децата, докъде са стигнали в познанието за филмовото изкуство и индустрията“, сподели още тя.

Инициативата „Да направим филм“ е многокомпонентен проект, осъществен с подкрепата на Геотехмин и Елаците-Мед. Той дава възможност на участниците да придобият професионални умения в областта на киното и телевизията и заедно с това – популяризира пред младите хора професии от минната индустрия, която е основен поминък в Етрополе и Средногорието.

Геотехмин

Частна компания с над 30-годишна история, реализирала някои от най-успешните и знакови проекти в миннодобивната индустрия, строителството, пътната инфраструктура и околната среда в България.