Ученици от Етрополе и Средногорието спечелиха специалната награда „Арлекин – 2023“

След пет месеца труд, упоритост и творчески усилия ученици, участвали в създаването на два документални филма за минни професии, бяха наградени със специалната награда „Арлекин – 2023“. Аудувизуалните произведения, получили приза за мащабен филмов проект, бяха създадени в рамките на инициатива на Геотехмин ООД, Елаците-Мед АД и Сдружение „Арлекин“ . Учениците от 13 училища от община Етрополе и Средногорието получиха диплом и статуетка на XII Международен фестивал на младежкото медийно изкуство във Варна. По време на събитието ученици от гр. Етрополе взеха и други призове. Ученикът Йоан-Марин Пенков от СУ „Христо Ясенов“ – Етрополе получи диплом и статуетка за монтаж на филма „Да обичаш професията“. Той, Християн Василев, Велина Григорова, Виктория Николова от СУ „Христо Ясенов“ и Рая Кирилова от ОУ „Христо Ботев“ си тръгнаха с диплом за репортажа „Светът в моите очи“. Християн Василев спечели и отличие за снимка с фотоколаж „Арлекин в усмивки“.

Наградата за филмите за минни професии бе спечелена в конкуренция с участници от 26 държави, сред които и деца от българските общности зад граница. Учениците интервюираха и заснемаха споделеното от специалисти от десет ключови професии, работещи на двете работни площадки на Елаците-Мед АД. В Рудодобивен комплекс – гр. Етрополе, участниците в проекта научиха повече за професиите маркшайдер, геолог, IT специалист, оператор на челен товарач и шофьор на тежкотоварен камион. В Обогатителния комплекс – с. Мирково, се срещнаха с електроинженер КИП и А, механик, обогатител, еколог и технолог на хвостохранилище. Младите творци влязоха в ролите на режисьори, озвучители, музикални оформители, монтажисти на аудиовизуалните произведения.

И в двата основни екипа, създали филмите: „Да обичаш професията“ (деца и младежи от Етрополе) и „Професии за теб“ (от Антон, Златица, Копривщица, Мирково, Пирдоп, Чавдар и Челопеч), участваха ученици от паралелките по дуално обучение от ПГ „Тодор Пеев“, Етрополе и ПГ „Златица“, гр. Златица – партньори на Група Геотехмин.

За Геотехмин и Арлекин това е пилотен проект, който си поставя няколко цели: подкрепа за творческата изява на младите хора в областта на филмовото изкуство, популяризиране на минните професии, съвременните технологии, софтуери и машини, с които работят екипите на Елаците-Мед АД, добрите практики в опазването на околната среда и др.

Според д-р Росица Младенова, директор на фестивала „Арлекин“, проектът „Да направим филм“ е спечелил интереса и овациите на публиката. Тя благодари на спонсорите и лично на проф. дтн инж. Цоло Вутов за възможността участниците да придобият професионални умения в областта на киното и телевизията, за осигуряването на техника и шанса да участват лично при представянето на творбите си. Екипът на сдружението смята, че трябва да има повече филми за професии в бъдеще, правени от деца за деца, за да могат младите хора да направят информиран избор за бъдещата си кариера и да останат да работят в България.

Геотехмин

Частна компания с над 30-годишна история, реализирала някои от най-успешните и знакови проекти в миннодобивната индустрия, строителството, пътната инфраструктура и околната среда в България.