Възстановяваме най-стария храм от XIX век в София

Началото на реставрацията и ремонта на най-стария храм от 19 в. в София – „Св. вмчк. Мина“ в район „Слатина“, бе поставено на Благовещение с тържествен водосвет от Н. Пр. Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

„Св. Мина“ е ценен културно-исторически паметник, свързан е и с много слатински фамилии. Потомците им оказаха своята подкрепа в проектирането и конструирането на храма. По този начин се създава приемственост в каузата на предишните и новите поколения. Благодарение на усилията на много родолюбиви хора, които участваха в проектирането, днес има разрешение за строеж“ – сподели най-големият дарител проф. дтн инж. Цоло Вутов.

Проектът за възстановяване на 152-годишния храм се осъществява с дарения от дружествата    Геотехмин ООД, Геострой АД и Геотрейдинг АД по Благотворителна програма „Българските добродетели“, като главен изпълнител на строително-ремонтните дейности е Геострой АД.

Храмът е построен по време на османското владичество. Той е обявен за паметник на културата през 1955 г. и за архитектурно-художествен паметник през 1989 г. Години наред е бил отварян и затварян. През 2022 г. по инициатива на отците от храм „Св. Троица“, кмета на район „Слатина“ и граждани той е отворен за посещения и поклонение след 10-годишно прекъсване.

Сред официалните гости на събитието бяха председателят на Столичния ОбС Цветомир Петров, зам.-кметът на Столична община Иван Матов, кметът на район Слатина Георги Илиев. От страна на дарителите от Група ГЕОТЕХМИН присъстваха Доминик Хамерс, изпълнителен директор на Геотехмин ООД, инж. Йордан Йонов и инж. Цветослав Петков, изпълнителни директори на Геострой АД, Емилия Илиева, изпълнителен директор на Геотрейдинг и др.

Геотехмин

Частна компания с над 30-годишна история, реализирала някои от най-успешните и знакови проекти в миннодобивната индустрия, строителството, пътната инфраструктура и околната среда в България.