„Да обичаш професията си“ спечели приза „Най-добър филм“ на международен фестивал в Рим

Филмът „Да обичаш професията си“, създаден от ученици от гр. Етрополе, спечели наградата за най-добър филм, а лентата „Професии за теб“, направен от младежи от общините от Средногорието, получи приза за режисура. Наградите бяха връчени на международния фестивал „Арлекин“, който се проведе в посолството на Р България на 9 и 10 март т.г.

Учениците от Етрополе и Средногорието се състезаваха в категорията „документално кино“ заедно с продукции от Италия, Франция и България. Екипите се представиха с филмите, създадени с цел популяризиране на минни професии в рамките на проект на Геотехмин, Елаците-Мед и Сдружение „Арлекин“ през 2023 г.

Журито в състав: председател Елжана Попова и член Анна Мария Петрова-Гюзелева, връчиха диплома за най-добър филм на представителя на екипа Йоан-Марин Пенков от СУ „Христо Ясенов“ – Етрополе. Филмът на младежите от Средногорието „Професии за теб“ получи приза за режисура. Представители на екипа бяха Теодора Тодорова СУ „Св. Паисий Хилендарски“ – гр. Златица и Даниела Венкова от СУ „Саво Савов“ – гр. Пирдоп. Медали получиха всички екипи.

„Човек научава много неща чрез тези филми за рудодобива, за професиите в минната индустрия, за които до този момент ние, хората, които сме извън тази сфера, не знаехме почти нищо“, сподели актрисата Елжана Попова, която от 20 години преподава актьорско майсторство в Centro Sperimentale di Cinemtografia.

Анна Мария Гюзелева, която в момента е продуцент в Италия и член на журито на Италианската филмова академия, пожела на учениците още много бъдещи прожекции на филма – не само в училищата, но и на други младежки форуми.

Доц. Дарияна Куманова, музикален продуцент и основател на музикално училище в Милано обяви, че ще финансира обучение на ученик от Етрополе за създаване на музика към новите филми от продължението на проекта през 2024 г.

Геотехмин

Частна компания с над 30-годишна история, реализирала някои от най-успешните и знакови проекти в миннодобивната индустрия, строителството, пътната инфраструктура и околната среда в България.