С дарение в болницата в Етрополе заработи рентгенов апарат последно поколение

Рентгенов апарат последно поколение заработи в МБАЛ „Проф. д-р Ал. Герчев Етрополе“. Модерният графично-скопичен LUMINOS Impulse е дарение по Благотворителна програма „Българските добродетели“ на Геотехмин, Елаците-Мед, Геострой и Геотрейдинг.
Според д-р Галя Василева, директор на болницата и нейния екип, с перфектните си цифрови изображения рентгенът ще осигури много по-качествена, бърза и безопасна диагностика. Досегашният апарат се е ползвал за 2049 рентгенографии и рентгеноскопии на хоспитализирани и за 4800 амбулаторни прегледи на хора от общините Етрополе, Тетевен, Ябланица, Правец и Ботевград. Сред първите, преминали през отделението за образна диагностика с новия рентгенов апарат, бяха пациенти от община Етрополе и община Луковит. Апаратът има минимално лъчево натоварване, казват от екипа.
„Когато се работи заедно, се получават добри постижения“ – заяви на официалното откриване на новата придобивка зам.-кметът на общината Станка Димитрова. Тя благодари на дарителите и допълни, че общината е осигурила и стипендии за студенти по медицина.
„С това дарение по програма „Българските добродетели“ на Група ГЕОТЕХМИН, основана от проф. дтн инж. Цоло Вутов, подпомагаме общинската болница и подкрепяме усилията на екипа ѝ да бъде в помощ на хората. За пациентите е важно да им бъде оказвана подкрепа с най-високотехнологичните методи за диагностика“, каза Доминик Хамерс, изпълнителен директор на Геотехмин. Той благодари на ръководството и целия екип на МБАЛ за благородната им мисия и за всеотдайния им труд.
На откриването на новата придобивка присъстваха и председателят на ОбС – Етрополе г-н Христо Андрееев, директорът на Рудодобивния комплекс инж. Ивайло Николов, заместниците му инж. Владимир Александров и инж. Васил Шишков, лекари и медицински сестри, служители от компаниите дарители. Сред гостите бе и д-р Станислав Иванов, мениджър продажби на Siemens Healthineers.

Геотехмин

Частна компания с над 30-годишна история, реализирала някои от най-успешните и знакови проекти в миннодобивната индустрия, строителството, пътната инфраструктура и околната среда в България.