Осветен бе катедралният храм „Св. св. Кирил и Методий“ – Ловеч

Управителят на Геотехмин ООД  проф. д-р Цоло Вутов бе гост на светата божествена литургия в новия катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“ в Ловеч.

Тя бе отслужена в присъствието на Негово Светейшество патриарх Неофит. Освен духовници от България и други православни църкви на тържеството присъстваха и много от дарителите, сред които г-н Бойко Борисов и г-н Симеон Сакскобургготски. Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил благодари на всички, които с труд и средства, с морална и духовна подкрепа, са помогнали за издигането на величествения храм.

Събитието бе паметно за България, тъй като за първи път от 91 години насам се освещава нов катедрален храм. Изграждането на „Св. св. Кирил и Методий“ е било планирано още през миналия век, но по различни причини не се е осъществило. Мястото е закупено през 2001 г. от Ловчанска света митрополия при встъпването в длъжност на Ловчанския митрополит Гавриил. Светият градеж, започнал през 2005 г., е завършен благодарение на неуморните му усилия. Архитект на идейния проект е йеросхимонах Роман от манастира „Св. Дух“ в Гърция, а работният архитектурен проект – на арх. Цветана Ковачева. Стенописите в храма са дело на известния български зограф Владимир Авраамов, а дърворезбованият иконостас – на талантливи смолянски майстори.

Новата църква има 850 кв. м застроена площ и е висока 25 м. В нея ще бъде създадена храмова библиотека, а наесен ще отвори врати неделно училище.

Геотехмин

Частна компания с над 30-годишна история, реализирала някои от най-успешните и знакови проекти в миннодобивната индустрия, строителството, пътната инфраструктура и околната среда в България.