Новата пречиствателна станция в рудник „Елаците“ беше пусната за технологични проби

С тържествена церемония на 5 септември 2014 г. бе поставено началото на технологичните проби на  новата пречиствателна станция за руднични отпадъчни води на територията на рудник „Елаците“ в Етрополе.

Пречиствателната станция е изградена по проект и иновативна за България технология на Мицубиши Матириълс Текно Корпорейшън (ММТЕС). Японската компания е лидер в разработването на нови индустриални технологии, в т.ч. за пречистване на руднични отпадъчни води. Прилагането на такава технология с частната инвестиция на Елаците-Мед е един от най-успешните примери за бизнес партньорство между българска и японска компания. 

Събитието бе уважено от инж. Богомил Георгиев, кмет на община Етрополе, Н.Пр. Такаши Коидзуми, извънреден и пълномощен посланик на Япония в България, г-н Йошиаки Инаба, президент на ММТЕС и други официални лица. Церемонията започна с тържествен водосвет, отслужен от Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил. След прерязването на лентата гостите пиха саке по японски обичай за сполука на проекта. Всички гости бяха поздравени с кратка фолклорна програма, изпълнена от самодейни състави към читалище „Тодор Пеев 1871“, община Етрополе. Събитието завърши с разглеждане на пречиствателната станция. 

Изграждането на новата пречиствателна станция е едно от най-важните мероприятия от „Програмата за опазване и възстановяване на околната среда в района на находище „Елаците” за периода 2010 – 2014”. Тя е част от комплекс от хидротехнически съоръжения за управление на рудничните отпадъчни води, чието изграждане се предвижда да приключи през 2017 г.

След въвеждането в редовна експлоатация на пречиствателната станция ще се подобри състоянието на река Малък Искър в района на заустване на пречистените води.

Геотехмин

Частна компания с над 30-годишна история, реализирала някои от най-успешните и знакови проекти в миннодобивната индустрия, строителството, пътната инфраструктура и околната среда в България.