Минни специалисти от цял свят посетиха рудодобивния комплекс на Елаците-Мед

В края на месец юни България бе домакин на престижния международен минен форум Minex Europe 2019. Конференцията бе организирана от Advantix с партньорството на Министерството на външната търговия на Великобритания, Роу Матириълс, Геологическия институт на Румъния, БМГК, НТС по МДГМ, МГУ, както и спонсорство на Геотехмин ООДЕлаците-Мед АД, Дънди Прешъс Металс и др.

Над 190 делегати от 130 фирми и 26 страни участваха във форума, който постави акцент върху бъдещето на устойчивото минно дело на Балканите и извън региона.

На форума от група ГЕОТЕХМИН презентации представиха Владислав Трашлиев, директор на дирекция „Геология и концесии“ на Геотехмин ООД и инж. Младен Недков, зам.-директор ИКТ в Елаците-Мед АД. Двамата експерти обясниха подробно процесите, свързани с дигиталната трансформация на минните комплекси и разказаха за иновативните технологии, които се прилагат в Елаците-Мед АД и в света.

Според Владислав Трашлиев компаниите от ГРУПА ГЕОТЕХМИН са сред първите по пътя към интелигентна минна индустрия и опитът и експертизата им са изключително ценени не само в България, но и в чужбина.

Като част от програмата на 27 юни 18 делегати имаха възможност да посетят рудник „Елаците“ – един от най-големите открити рудници в Европа. Специалисти от U.S. Geological Survey (USGS), научни институти и компании от различни страни пристигнаха на работно посещение в Рудодобивен комплекс на “Елаците-Мед” АД и се запознаха отблизо с внедрените иновативни проекти и процеса на дигитализация, в това число: системи за автоматизация, системи за управление на минното оборудване, системи за мониторинг, наблюдение и контрол на стабилитета и др.

Гостите благодариха за гостоприемството на българската компания и определиха специалистите от Елаците-Мед и Геотехмин като едни от най-добрите в световен мащаб.

„Винаги обичам да се връщам в Елаците-Мед, тъй като специалистите тук не се страхуват да изпитват и прилагат нови технологии и винаги дават всичко от себе си – каза Джон Виега, вицепрезидент по международни продажби и услуги на CiDRA Minerals Processing Inc. – Нашата компания от години работи в партньорство с вашия екип и реализираните съвместни проекти са на изключително високо ниво. Последният бе за внедряване на подсистема CYCLONEtrac PST, като основните й предимства са подобряване на автоматизираното управление на процеса „Смилане“ и увеличаване на производителността и извличането от процес „Флотация“.

След посещението на Рудодобивния комплекс на „Елаците-Мед“ изпълнителният директор на MINEX Forum Артур Поляков казва: „Да видиш как един рудник се развива толкова успешно е напълно достатъчно, за да разбереш, че минната индустрия е от изключителна важност за развитието на обществото и човечеството.“

Геотехмин

Частна компания с над 30-годишна история, реализирала някои от най-успешните и знакови проекти в миннодобивната индустрия, строителството, пътната инфраструктура и околната среда в България.