Мениджъри от Елаците-Мед разказаха за кариерния си път пред 180 студенти от МГУ

Над 180 студенти научиха какъв е бил пътят към успеха на шестима бивши студенти от МГУ „Св. Иван Рилски“, днес – водещи мениджъри в минната индустрия. Събитието „Ден на кариерното развитие“ бе организирано за трета поредна година. През 2022 и 2023 г. домакин беше Група ГЕОТЕХМИН. Сега щафетата пое Дънди Прешъс Металс. По традиция в събитието участват дружества от минната индустрия – Асарел-Медет, Дънди Прешъс Металс Челопеч и Крумовград и от Група ГЕОТЕХМИН – Геотехмин,       Елаците-Мед, Геострой и Геотрейдинг.

„Безкрайно благодаря на компаниите от минерално-суровинната индустрия за това, че вярват в нашия университет и днес отделиха от времето си, за да покажат на студентите от МГУ, че сме една общност. Благодаря на д-р инж. Иван Вутов, зам.-управител на Геотехмин – нашия настоятел, който преди две години повярва в тази идея и я реализираме на практика“, каза ректорът на МГУ „Св. Иван Рилски“ проф. д-р инж. Ивайло Копрев.
Изпълнителният директор на „Институт Отворено общество – София“ Георги Стойчев обясни на студентите, че според проучване 8 от 10 студенти от МГУ „Св. Иван Рилски“ са участвали в стажове и са останали доволни и практиката в реална работна среда е била изключително полезна за тях.
„Завърших специалност Минно инженерство в МГУ и специализация Минен мениджмънт. Започнах работа през 2002 г. на позицията началник смяна „Добивен участък“. Така вече повече от 21 г. работя в предприятието, като за този период съм преминал през всички стъпала в йерархията. Четири години бях заместник-директор на Рудодобивния комплекс, а от началото на 2024 г. съм на позицията директор на комплекса и отговарям за всички дейности, свързани с успешното управление и оптимизиране на минните процеси, както и повишаването на производствения капацитет“, разказа инж. Васил Шишков – директор на Рудодобивния комплекс на Елаците-Мед, част от Група ГЕОТЕХМИН.
Инж. София Торолова, директор „Административни и социални дейности“ е една от 550-те жени в Елаците-Мед. Тя се издига от работник до настоящата си позиция. „Докато следвах се наложи да прекъсна висшето си образование и да започна работа. Така през 1995 г. се озовах пред изпълнителния директор на Елаците-Мед с молба за кандидатстване за работа. Той ми заяви, че след като не искам да уча, ще трябва да започна от нулата. Първата ми позиция беше машинист автоматизирана смазочна система и допълнително бях раздавач на инструменти и материали. Първоначално се стреснах от работата, но реших, че няма да се предам. Попаднах в страхотен екип, имах възможността да черпя знания и опит от подготвени специалисти и много скоро вече знаех какво искам – да бъда като тях“, разказа инж. Торолова. Затова тя се записва да учи в МГУ специалност Автоматика, информационна и управляваща техника. Така започва кариерният й път в Елаците-Мед и през изминалите 30 години е преминала през всички стъпала, докато достигне настоящата си позиция.
На събитието от Група ГЕОТЕХМИН присъстваха – д-р инж. Иван Вутов – заместник-управител на Геотехмин, представители на Геотрейдинг и Геострой. Представители на екипите по Човешки ресурси представиха възможностите за стаж и работа в компаниите на щанда на Група ГЕОТЕХМИН.

Геотехмин

Частна компания с над 30-годишна история, реализирала някои от най-успешните и знакови проекти в миннодобивната индустрия, строителството, пътната инфраструктура и околната среда в България.