Група Геотехмин е дарител за изграждане на храм в МГУ по програма „Българските добродетели“

Група ГЕОТЕХМИН подпомага изграждането на храм в двора на Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“, който ще носи името на небесния закрилник и покровител на българския народ, на минерално-суровинната индустрия и на университета. Тържественият водосвет и полагането на основния камък бяха отслужени на 14 юни от Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп – викарий на Софийския митрополит, а символичната първа копка на православен храм направиха ректорът проф. д-р инж. Ивайло Копрев, и настоятелите проф. дтн инж. Цоло Вутов – управител на Геотехмин ООД и проф. дтн инж. Николай Вълканов – председател на СД на Минстрой Холдинг АД.

Група ГЕОТЕХМИН подкрепя изграждането на храма „Св. Иван Рилски“ по Благотворителната програма „Българските добродетели“. Сред дарителите освен нейните основатели – Геотехмин ООДЕлаците-Мед АДГеострой АД и Геотрейдинг АД, са и дружествата и Геопроект ЕООДЕксплозивпрогрес-ГТМ ЕООДЕнергео ЕООД и Трансремонтстрой ЕАД.

„За нас Минно-геоложкият университет не е само място за образование, а и духовно средище, където се стремим да възпитаваме и на чест, достойнство, честност и взаимопомощ. Ние сме общност, обединена от тези добродетели. Не случайно в клетвата, която всеки един от нас полага прекрачвайки прага на университета, се казва: „Да уважаваме колегите си и да им помагаме, да ценим и почитаме преподавателите си, да пазим честта и достойнството на университета“, каза ректора проф. д-р инж. Ивайло Копрев в своята реч пред гостите на събитието. Той благодари на дарителите, сред които освен Група ГЕОТЕХМИН, са и Минстрой холдинг, Дънди Прешъс Металс и Асарел-Медет.

Епископ Поликарп освети и капсула с послание до бъдещите поколения и ръчно изработена икона на свети Иван Рилски, дарена от проф. дтн инж. Цоло Вутов и Група ГЕОТЕХМИН, пожела бързо осъществяване на идеята за изграждането на храм.

Преди церемонията по първа копка бяха връчени дипломи на учени и преподаватели, завършили образователна и научна степен „доктор“ или придобили академични длъжности „главен асистент“ и „професор“. Своята диплома получи и заместник-ректорът на МГУ проф. дн Ирена Григорова.

Геотехмин

Частна компания с над 30-годишна история, реализирала някои от най-успешните и знакови проекти в миннодобивната индустрия, строителството, пътната инфраструктура и околната среда в България.