Геотехмин и Елаците-Мeд обявиха ученически конкурс „140 години свобода“

За четвърта поредна година през март стартира регионален конкурс за рисунка и писмена творба на тема 140 години Свобода. Героите и събитията от моя роден край“, организиран от Геотехмин и Елаците-Мед.

В конкурса са поканени да участват ученици от V до XII клас в 12-те училища-партньори от Софийска област: ОУ „Георги Бенковски“, с. Мирково, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, с. Челопеч, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, с. Чавдар, СУ „Св. Паисий Хилендарски“ и Аграрно-техническа професионална гимназия, гр. Златица, Професионална гимназия по механоелектротехника, ПГТХТ „Никола Димов“ и СУ „Сава Савов“, гр. Пирдоп, СУ „Любен Каравелов“, гр. Копривщица, ОУ „Христо Ботев“, СУ „Христо Ясенов“ и Професионална гимназия „Тодор Пеев“, гр. Етрополе.

В обявените конкурсни категории учениците имат право да участват с една творба по избор – рисунка или писмена творба – стихотворение, съчинение, есе или мултимедийна презентация. Творбите трябва да са посветени на Освобождението от Османско владичество, или на събития, свързани с национално-освободителните борби.

В беседи, част от инициативата, представители на регионалните клубове „Традиция“ в гр. Етрополе и гр. Копривщица разказаха пред учениците за местни герои от национално-освободителните борби и показаха униформи – хайдушка, четническа от четата на Христо Ботев, униформа на опълченец и руска униформа, копия на четническото знаме с надписа „Свобода или смърт“ и на Самарското знаме, преминало през всички бойни полета на Руско-турската война, без да бъде пленено. Бяха демонстрирани и музейни експонати на оръжия, използвани в национално-освободителните борби и в Руско-турската война. В края на беседата учениците имаха възможност да видят отблизо оръжията и униформите.

Творбите на участниците се оценяват от авторитетно независимо жури. Победителите в конкурса ще бъдат обявени през юни, когато ще получат грамоти и предметни награди. Инициативата се провежда в рамките на програмата за корпоративна и социална отговорност „Култура и национална идентичност“.

Геотехмин

Частна компания с над 30-годишна история, реализирала някои от най-успешните и знакови проекти в миннодобивната индустрия, строителството, пътната инфраструктура и околната среда в България.