Геотехмин и Елаците-Мед организираха конкурс „Мечта за свобода“ в училища от Софийска област

Геотехмин и Елаците-Мед стартираха през март 2016 г. конкурс за рисунка, съчинение/есе или стихотворение на тема „Мечта за свобода“ за ученици от 1 до 8 клас в училищата в гр. Етрополе, гр. Копривщица, гр. Златица, с. Мирково, с. Чавдар и с. Челопеч. Участниците се състезават в три възрастови групи и имат право на участие с една творба в избрана от тях категория.

Провеждането на конкурса е съпътствано с беседи в училищата, изнесени от представители на Национален музей „Христо Ботев“, гр. Калофер и Дирекция на музеите, гр. Копривщица. Представители на културните институции разказаха на учениците интересни факти и събития от живота на двама видни български поети, отдали живота си в борбата за свобода – Христо Ботев и Димчо Дебелянов. Учениците имаха уникалната възможност да видят част от последните вещи на Дебелянов, които се изнасят за първи от неговата къщата-музей – войнишкото куфарче и манерката му от фронта. Видяха и негова стихосбирка и преводи от руски и френски език. На учениците от седемте училища беше показано знамето-копие на Ботевата чета, изнесено от витрината на национален музей „Христо Ботев“, гр. Калофер. Децата научиха повече за неговата история. Във всяко училище по един млад доброволец имаше честта да облече униформата и да сложи калпака с изправения лъв. Беседите завършиха с паметна за децата снимка със знамето на Ботевата чета.

Конкурсът „Мечта за свобода“ ще завърши с награждаване на победителите в различните възрастови и тематични категории преди празника на славянската писменост, а училищата-партньори в конкурса ще получат пособия, необходими за учебния процес.

Конкурсът е част от програмата за корпоративна социална отговорност „Култура и национална идентичност“, насочена към младото поколение в региона на дейност на двете дружества. Това е вторият ученически конкурс за рисунка, съчинение или стихотворение след проведения миналогодишен конкурс на тема „Родният край в моите очи. С какво и с кого се гордея от историята на родния край?“. Тогава любителите на родния край от седемте училища предадоха 292 работи, от които 224 бяха рисунки, 46 – съчинения и стихотворения и 22 – родословно дърво. Авторитетно четиричленно жури определи победителите.

Геотехмин

Частна компания с над 30-годишна история, реализирала някои от най-успешните и знакови проекти в миннодобивната индустрия, строителството, пътната инфраструктура и околната среда в България.