Геострой стартира изграждането на нова метростанция в София

Геострoй, част от Група ГЕОТЕХМИН, започна изграждането на нова метростанция в столичния жк. Обеля, която ще свърже линии 1 и 2 на подземната железница. Символична „Първа копка“ направиха кметът на столицата Йорданка Фандъкова, изпълнителният директор на Метрополитен ЕАД проф. Стоян Братоев и изпълнителният директор на Геострой АД инж. Цветослав Петков.

От страна на Група ГЕОТЕХМИН на събитието присъстваха Доминик Хамерс, изпълнителен директор на Геотехмин ООД, Емилия Илиева – изпълнителен директор на Геотрейдинг АД и мениджъри.

„Геострoй е със сериозен опит в изпълнението на проекти в метростроителството. Компанията е изградила Метростанция „Бизнес Парк“, метродепо „Земляне“ и е участвала в строителството на Метростанция „Джеймс Баучер“, каза инж. Петков. Той увери, че в строителството на новата метростанция ще бъде вложен целият професионализъм и опит на екипа на Групата.

„Това е модерен обект, който има роля за цялата метромрежа, защото ще се даде възможност да се скъсят интервалите на движение по линия 1 и линия 2 на метрото“, каза Фандъкова. „Разчитаме на строителя за изпълнението на този нелек обект“, допълни столичният кмет.

„Целта е да осигурим удобна транспортна връзка. Това ще помогне за облекчаване на трафика и намаляване на автомобилите с около 5600 дневно“, заяви проф. Братоев. 

Проектът е в жк. Обеля и включва покрит наземен участък от 154 м, покрита рампа с три типа конструкция и дължина 116,35 м, тунел по открит способ – 281,22 м и тунел по съществуващата жп линия, който ще бъде изграден по „Милански метод“.

Срокът за изпълнение на новия проект на подземната железница е 36 месеца. С изграждането на този проект се осигурява директна и бърза връзка с основните райони, повечето административни, културни и обществени обекти в града, както и с Летище София. Новата удобна връзка ще даде възможност на пътуващите за бързо придвижване в столицата, ще увеличи значително броя на пътниците, които използват жп транспорта между София и градовете от западната и югозападната части на Софийска област. Изпълнението на този проект ще бъде и със значителни екологични ползи, защото ще се намали трафикът на автомобили и оттам и емисиите въглероден диоксид.

Геотехмин

Частна компания с над 30-годишна история, реализирала някои от най-успешните и знакови проекти в миннодобивната индустрия, строителството, пътната инфраструктура и околната среда в България.