„Да направим филм“ – проект на Геотехмин и Елаците-Мед за ученици от Етрополе и Средногорието

Геотехмин ООД и Елаците-Мед АД стартираха инициативата „Да направим филм“ сред ученици от 5 до 12 клас от 13 училища от Етрополе и Средногорието. Учениците ще влязат в ролята на продуценти, сценаристи, режисьори, оператори, монтажисти, музикални оформители и др. и ще направят късометражни филми за професии от минната индустрия. Проектът се реализира съвместно със Сдружение „Арлекин“ – организатор на фестивал за младежко и детско медийно изкуство в страната и в чужбина.
Инициативата „Да направим филм“ ще се реализира на няколко етапа. Първият е обучение – как се пише сценарий, как се снима с професионална камера, как се прави монтаж и т.н. Лектори са преподавателите от НАТФИЗ доц. Юрий Дачев – драматург, водещ на тв предаване и д-р Росица Младенова – режисьор. Следващият етап е подготовка – събиране на информация от различни източници, писане на въпроси, планиране на заснемането. Третият е работа на терен – учениците ще интервюират специалисти от Елаците-Мед от различни професии – геолог, маркшайдер, обогатител, специалист по информационни технологии, шофьор на тежкотоварен камион, оператор на челен товарач, еколог и др. Последният етап е постпродукция – учениците ще напишат текстовете си зад кадър, ще направят монтаж, музикално оформление и т.н.
Проектът има две цели – учениците да се докоснат до магията на филмовото изкуство и да получат базисни познания за това как се пише сценарий, каква е ролята на оператора, монтажиста, музикалният оформител и т.н. Втората цел е да научат интересни факти за някои минни професии, които да покажат в късометражни филми с продължителност до 8 минути. Всеки от филмите ще представя по няколко професии. Те ще бъдат представени публично и ще участват в международния фестивал за младежко медийно изкуство „Арлекин“, който се провежда всяка година у нас под мотото „Светът в моите очи“.

Геотехмин

Частна компания с над 30-годишна история, реализирала някои от най-успешните и знакови проекти в миннодобивната индустрия, строителството, пътната инфраструктура и околната среда в България.