Болницата в Етрополе получи нов рентген по програма „Българските добродетели“

Група ГЕОТЕМИН продължава да подкрепя и реализира инициативи, важни за гражданите на общините в региона на своята на дейност. По Благотворителната програма „Българските добродетели“ беше направено дарение на МБАЛ „Проф. д-р Александър Герчев“ – Етрополе – нов високотехнологичен рентгенов апарат, който вече е доставен и монтиран в болницата. Това е един от първите подобни цифрови апарати, доставени в България.
Придобивката за лечебното заведение е факт по инициатива на болницата, подкрепена от общината и реализирана със средства по Благотворителна програма „Българските добродетели“ от дружествата Геотехмин ООД, Елаците-Мед АД, Геострой АД и Геотрейдинг АД.
Диагностичният кабинет е ремонтиран за новата апаратура, която вече е преминала успешно тестови измервания и приемно изпитване в Отделението по образна диагностика. От Сименс Хелткеър ЕООД са обучили медици как се работи с цифровия рентген, както и какви са мерките за безопасност и сигурност. Апаратът ще бъде пуснат в експлоатация след получаването на разрешително.
Новият модерен рентген има минимално лъчево натоварване върху пациентите и персонала, който работи в отделението. Изображението е с изключително високо качество и изследванията ще се правят по-бързо, отколкото на стария апарат. В момента в МБАЛ „Проф. д-р Александър Герчев“ се ползва по-старо поколение рентгенов апарат. Когато той не работи, пациентите трябва да пътуват до други населени места за изследвания.
„Изключително съм доволна, че нашата болница вече разполага с този модерен рентгенов апарат, който може да прави рентгенографии и рентгеноскопии. Годишно досегашният апарат се е ползвал за над 1450 хоспитализирани пациенти и близо 3000 амбулаторни – изпратени от личните лекари“, обясни д-р Галя Василева директор на МБАЛ „Проф. д-р Александър Герчев“ в Етрополе.
От новата придобивка ще се възползват и пациенти, които пътуват до Етрополе от други населени места. „Досега сме имали пациенти от Тетевен, Ябланица, Правец и Ботевград“, обяснява д-р Василева.
МБАЛ „Проф. д-р Александър Герчев“ има 8 отделения, 135 души персонал, от които лекарите са 35 души. Годишно в болницата в Етрополе се лекуват около 3000 пациенти.

Геотехмин

Частна компания с над 30-годишна история, реализирала някои от най-успешните и знакови проекти в миннодобивната индустрия, строителството, пътната инфраструктура и околната среда в България.