България посрещна група деца от японския град Хигаши Мацушима, пострадал от земетресението на 11 Март 2011 г.

За една седмица България имаше честта да бъде домакин на една необичайна група посетители. 16 японски деца и четирима придружители от втора прогимназия „Нарусе“ в Хигаши Мацушима – град в северна Япония, силно засегнат от земетресението от март 2011 г. в регион Тохоку и последвалото го цунами, посетиха България по покана на МВнР. Програмата за техния престой и осъществяването на пътуването им бяха подпомогнати от Геотехмин ООД.

Едноседмичното гостуване включваше запознаване с български художествени занаяти, посещение на розов масив и розоварна, урок по български народни танци, срещи с български ученици, посещение на Копривщица и други градове.

Една от спирките по маршрута беше Белоградчик, където децата прекараха 3 дни. Групата се включи в празника на града и участва в шествието редом с местни гимназисти. Приятелството с българчетата беше укрепено с игри, културен обмен и импровизиран спортен турнир. На заминаване от България японските ученици споделиха, че никога няма да забравят гостоприемството и топлината на българите и че биха се върнали отново.

Пред телевизионното предаване „Панорама“ директорката на втора прогимназия „Нарусе“ Юко Такахаши сподели: „Въпреки, че децата изглеждат весели и спокойни, раните, които носят в сърцата си, са дълбоки. Важно е да следим за възстановяването им, да се погрижим за техните души. След бедствието от цял свят ни се притекоха на помощ. В този труден момент ние осъзнахме важната връзка между хората, която на японски се нарича „кидзуна“. Това е най-прекият път от сърце до сърце. Когато тръгнахме към България, казах на децата, че това е шанс да имат „кидзуна“ – да свържат сърцата си с тези на българите, които показаха състрадание и ни подкрепиха“.

Геотехмин

Частна компания с над 30-годишна история, реализирала някои от най-успешните и знакови проекти в миннодобивната индустрия, строителството, пътната инфраструктура и околната среда в България.