март 2023 г.

Геотехмин ООД и Елаците-Мед АД стартираха инициативата „Да направим филм“ сред ученици от 5 до 12 клас от 13 училища от Етрополе и Средногорието. Учениците ще влязат в ролята на продуценти, сценаристи, режисьори, оператори, монтажисти, музикални оформители и др. и ще направят късометражни филми за професии от минната индустрия. Проектът се реализира съвместно със Сдружение „Арлекин“ - организатор на фестивал за младежко и детско медийно изкуство в страната и в чужбина.

Инициативата „Да направим филм“ ще се реализира на няколко етапа. Първият е обучение - как се пише сценарий, как се снима с професионална камера, как се прави монтаж и т.н. Лектори са преподавателите от НАТФИЗ доц. Юрий Дачев - драматург, водещ на тв предаване и д-р Росица Младенова - режисьор. Следващият етап е подготовка – събиране на информация от различни източници, писане на въпроси, планиране на заснемането. Третият е работа на терен - учениците ще интервюират специалисти от Елаците-Мед от различни професии - геолог, маркшайдер, обогатител, специалист по информационни технологии, шофьор на тежкотоварен камион, оператор на челен товарач, еколог и др. Последният етап е постпродукция – учениците ще напишат текстовете си зад кадър, ще направят монтаж, музикално оформление и т.н.

Проектът има две цели – учениците да се докоснат до магията на филмовото изкуство и да получат базисни познания за това как се пише сценарий, каква е ролята на оператора, монтажиста, музикалният оформител и т.н. Втората цел е да научат интересни факти за някои минни професии, които да покажат в късометражни филми с продължителност до 8 минути. Всеки от филмите ще представя по няколко професии. Те ще бъдат представени публично и ще участват в международния фестивал за младежко медийно изкуство „Арлекин“, който се провежда всяка година у нас под мотото „Светът в моите очи“.

Truck

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet.

Storage

Vero eros et accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril delenit augue duis dolore te feugait.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. Ut wisi enim ad minim veniam, quis nostrud exerci tation ullamcorper.

Този сайт използва бисквитки, ако продължите да използвате сайта ни вие се съгласявате с нашата политика за бисквитките.