98 ученици получиха награди в конкурса „Магията на производството. Рудодобивът – познание и бъдеще“

Деветдесет и осем ученици от 5-ти до 12-ти клас от Софийска област бяха наградени в ученическия конкурс „Магията на производството. Рудодобивът – познание и бъдеще“. Конкурсът се проведе за пета поредна година в рамките на програма за корпоративна социална отговорност на дружествата Геотехмин ООД и Елаците-Мед АД.

В конкурса учениците участваха със свои писмени творби, рисунки и инсталации, с които представиха вижданията си за рудодобива, който според децата ще може да се управлява от роботи, а суровини ще се добиват и от Космоса. Децата описаха в писмените си творби и показаха нагледно чрез инсталации как би функционирала „интелигентна“ фабрика и пречиствателна станция на бъдещето. В техните представи работникът на бъдещето ще разчита в още по-голяма степен на машините и технологиите. За да изготвят проектите си, учениците са ползвали помощни материали от минерално-суровинната индустрия, исторически и научно-популярни книги или са научили от родителите си за дигиталната трансформация в рудодобивните предприятия в България.

„Досега темите на нашите конкурси бяха посветени на една голяма кауза – националната идентичност, свободата, духовността. През 2019 г. поставихме в центъра на ученическия конкурс богатствата на земята и икономиката, защото днес, наред с духовността, те са тези, които осигуряват работа, сила и възможност да бъдем равни на останалите нации и да живеем по-добре. Горди сме, че успяхме да насърчим интереса на младите таланти към тази не толкова обичайна тема и сме удовлетворени от идеите и решенията за настоящето и бъдещето на минния бранш, които видяхме в създадените творби“ – обясниха идеята на конкурса организаторите.

Произведенията на участниците от 12-те училища – партньори на конкурса от общините Етрополе, Златица, Копривщица, Мирково, Пирдоп, Чавдар и Челопеч бяха оценени от авторитетно жури. Наградите – първа, втора и трета в две възрастови категории, бяха връчени на специални събития в Етрополе и Мирково, на които гостуваха ученици, учители, кметове и работещи в областта на културата. По традиция училищата – партньори получиха дарения на техника, свързана с учебния процес.

Геотехмин

Частна компания с над 30-годишна история, реализирала някои от най-успешните и знакови проекти в миннодобивната индустрия, строителството, пътната инфраструктура и околната среда в България.