91 ученици са наградени в е-конкурса „Бъдещето на човечеството“

Литературните и художествените творби на 91 ученици бяха отличени в регионалния е-конкурс „Бъдещето на човечеството“, организиран от дружествата от Група ГЕОТЕХМИН – Геотехмин ООД, Елаците-Мед АД, Геострой АД и Геотрейдинг АД. В шестото издание на инициативата, част от корпоративната социална отговорност на Групата, участваха над 250 ученици от 13 училища – партньори от общините Етрополе, Мирково, Чавдар, Челопеч, Златица, Пирдоп, Антон и Копривщица.

Членовете на журито – поетесата Димана Йорданова и доц. Цветан Илиев присъдиха 39 първи награди, 28 втори и 24 трети за индивидуални и екипни проекти. Журито реши да отличи други 43 ученици с поощрителни награди, за да ги насърчи да продължават да творят. По традиция участниците получават персонални предметни награди, а училищата – партньори – помагала в помощ на учебния процес.

„И тази година учениците показват много силно желание за участие в конкурса, което пряко се отразява на качеството и нивото на творбите. Темата „Бъдещето на човечеството“ е значима, но още по-важен е подходът на участниците към нея и творческата интерпретация на всеки един от тях“ – сподели доц. Илиев, който оцени рисунките, презентациите и макетите в категория дигитално изображение.

„Докато четях творбите на децата, изгубих представа за възрастта на тези, които са писали. Когато нещо е написано хубаво, то започва да говори с гласа на този, който го чете. Пожелавам на участниците в конкурса много кураж в трудното и интересно време, в което живеем, и да знаят, че бъдещето, за което писаха този път – това са самите те“, каза поетесата Димана Йорданова.

Целта на конкурса „Бъдещето на човечеството“ беше да стимулира участниците да се замислят за значимите за човечеството теми, свързани с неговото оцеляване не само във връзка с пандемията от Covid-19. В творбите си учениците показаха необятна фантазия и споделиха ценни идеи за това в каква посока трябва да се развива светът. Те смятат, че са отговорни за собственото си бъдеще, а бъдещето на планетата Земя зависи от всеки един от нас.

Геотехмин

Частна компания с над 30-годишна история, реализирала някои от най-успешните и знакови проекти в миннодобивната индустрия, строителството, пътната инфраструктура и околната среда в България.