135-годишна църква в с. Душанци бе напълно възстановена

Църквата Св. Св. Кирил и Методий“ в село Душанци беше осветена от Ловчанския митрополит Гавриил. 135-годишният храм отвори врати за вярващите след основен ремонт и реставрация на стенописите, извършени благодарение на дарителската подкрепа на Геотрейдинг АД и инициативата на кмета, г-жа Вера Бойчева.
Ремонтът на храма беше наложителен, тъй като обилните дъждове и наводнения през миналата година влошиха състоянието му. Влагата изцяло беше съсипала троновете, покрива и подовите настилки, както и значителна част от ценните стенописи на старата църква. Северната стена беше пред срутване, напълно липсваха улуци и водосточни тръби. Цялостният ремонт е извършен от Геострой АД .

В процеса на реставрация бяха запазени автентичните стенописи – дело на иконописеца Иван Зографски, който е бил сподвижник на Георги Бенковски. Покривът бе изграден с по-качествени материали, куполът – ремонтиран, мълниеносната защита – сменена.

Геотехмин

Частна компания с над 30-годишна история, реализирала някои от най-успешните и знакови проекти в миннодобивната индустрия, строителството, пътната инфраструктура и околната среда в България.