Започнахме строителството на метростанция 16 и 1 км метро-тунел

Обединение „Геометро Б.П.“ (ГеостройГеотехмин и Метропроект) стартира строителството на метростанция 16 и на прилежащ метро-тунел, които са част от първи диаметър на софийското метро и се намират до Бизнес парка в Младост-ІV. Проектът се финансира по Оперативна програма „Транспорт 2007 – 2013“ (Европейски фонд за регионално развитие и Национален фонд) и със средства на Столична община.

Първата копка беше направена на 25 април 2013 г. На събитието присъстваха президентът на Република България Росен Плевнелиев, кметът на София Йорданка Фандъкова, изпълнителният директор на Метрополитен ЕАД Стоян Братоев и други официални лица.

Обединение „Геометро Б.П.“ ще изгради обекта на пълен инженеринг. Станцията и тунелът с дължина над 1 км ще бъдат изцяло подземни, а над тях ще бъде разположена административна зона и паркинг за над 100 автомобила. Проектът включва и реконструкция на бул. „Александър Малинов“ с възстановяване и озеленяване на засегнатите по време на строителните работи зелени площи.

Обектът трябва да бъде завършен до април 2015 г.

Геотехмин

Частна компания с над 30-годишна история, реализирала някои от най-успешните и знакови проекти в миннодобивната индустрия, строителството, пътната инфраструктура и околната среда в България.