Ученици се включват в „Нашето зелено утре“

Ученици от ОУ „Георги Бенковски“ в Мирково и СУ „Любен Каравелов“ в Копривщица се включиха в инициативата „Нашето зелено утре“. Те засадиха различни видове фиданки в дворовете на училищата в деня на старта на програмата – 6 октомври.
През тази година освен да се облагородяват населените места и да се увеличава биоразнообразието, целта е да се включат ученици от училищата, за да може и те да дават своя принос в озеленяването, а след това и да участват в отглеждането на дърветата. Инициативата на Група ГЕОТЕХМИН „Нашето зелено утре“, в която участват дружествата Геотехмин ООДЕлаците-Мед АДГеострой АД и Геотрейдинг АД се реализира и тази година в 7 общини – Етрополе, Мирково, Чавдар, Челопеч, Златица, Пирдоп и Копривщица.

Засаждането започна от двора на фолклорния център в Чавдар. Там старт на инициативата даде кметът Григор Даулов с думите: „За да имаме наше зелено утре, трябва да имаме едно много зелено днес. „Независимо от това, че живеем в индустриален район, заедно с компаниите от Група ГЕОТЕХМИН показваме, че отделяме значително внимание на съхраняване на биоразнообразието. Убеден съм, че ще продължим в тази посока и сътрудничеството между четирите компании и общината ще бъде пример за останалите региони в страната.“ Първите 100 храста вариегатен лигуструм за жив плет и магнолия бяха засадени във Фолклорен център „Чавдар“. Сега неговите посетители ще се радват на повече зеленина и красива растителност.

Кампанията продължи в със засаждане на фиданки в двора на ОУ „Георги Бенковски“ – Мирково. „Тази година общината предостави терен за засаждане на декоративни фиданки шестил в двора на училището. Шестилът прави превъзходна сянка, подходяща за почивка в междучасията. Целта е учениците да бъдат отговорни, като се включат с грижи за отглеждането на насажденията“, каза кметът на Мирково г-жа Цветанка Йотина.

В Копривщица в двора на СУ „Любен Каравелов“, в присъствието на представители на четирите дружества, ученици и техните учители, кметът г-жа Бойка Дюлгярова, откри символично засаждането. „Изключително съм благодарна на Геотехмин, Елаците-Мед, Геотрейдинг и Геострой за инициативата „Нашето зелено утре“ и за това което правите за Копривщица. И тази година засаждаме плодни дръвчета, които учениците от средно училище „Любен Каравелов“ ще поддържат, ще поливат и, разбира се, после ще берем реколта. Вярвам, че с тези кампании правим една по-добра, по-красива и по-зелена България, учим децата на труд, отговорност и грижа за природата“, каза г-жа Дюлгярова.

Г-н Доминик Хамерс – изпълнителен директор на Геотехмин ООД, благодари на общините Чавдар, Мирково и Копривщица за сътрудничеството в тази важна за региона на Средногорието кауза. „Специално благодаря и на учениците, които се включиха в засаждането на дървета в своите училища. Вярвам, че те ще се грижат за тях и ще научат как човек може да въздейства положително върху околната среда с доброволен труд“, каза г-н Хамерс.

В засаждането на дървета в трите общини участваха представители на ръководствата на дружествата – дарители. Сред тях бяха г-н Доминик Хамерс, изпълнителен директор на Геотехмин ООД, инж. Стоил Димитров – генерален директор „Производство“ на „Елаците-Мед“ и г-н Стойно Стойнов – директор на Обогатителния комплекс в с. Мирково, г-жа Милена Христова – директор „Човешки ресурси“ на „Елаците-Мед“, както и много служители.

„Нашето зелено утре“ е инициатива, в рамките на Благотворителната програма „Българските добродетели“ на Група ГЕОТЕХМИН, създадена по идея на управителя на Група ГЕОТЕХМИН проф. дтн инж. Цоло Вутов. Целта е градската среда да бъде по-красива, да има по-голямо биоразнообразие в районите на дейност и да се осигуряват по-добри условия за живот на гражданите.

Геотехмин

Частна компания с над 30-годишна история, реализирала някои от най-успешните и знакови проекти в миннодобивната индустрия, строителството, пътната инфраструктура и околната среда в България.