Консорциум с Геострой АД и Пътстрой-92 изпълни предсрочно АМ „Струма“ лот 3.3

С тържествена церемония и водосвет бе открит лот 3.3 на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански.

Новите 23, 6 км. от автомагистралата,  част от Трансевропейски коридор номер IV, бяха изпълнени 5 месеца предсрочно от консорциум „Струма Лот 3.3“, в който освен Геострой АД и Пътстрой 92 АД участват ГБС инфраструктурно строителство АД и Главболгарстрой АД.

Отсечката беше открита от  г-жа Петя Аврамова, министър на регионалното развитие и благоустройството, г-н Росен Желязков, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията и инж. Светослав Глосов, председател на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“. От страна на група Геотехмин на събитието присъстваха проф. дтн инж. Цоло Вутов, управител на Геотехмин ООД, д-р инж. Владимир Вутов, изпълнителен директор на Геострой АД, д-р инж. Петко Николов, изпълнителен директор на Пътстрой -92 АД, д-р Иван Вутов, изпълнителен директор на Геотрейдинг АД, г-н Доминик Хамерс, изпълнителен директор на Геотехмин ООД.

„Струма“ „порасна“ с 24 км“, заяви министър Петя Аврамова и благодари на строителите и на всички, ангажирани с проекта. Тя съобщи, че в участъка на АМ „Струма“ от Кресна до Сандански са изградени 25 големи съоръжения, 3 пътни възела и 4 площадки за отдих със санитарни помещения и паркинги за ТИР-ове. За първи път в проект за строителство на автомагистрален участък са включени станции за броене и управление на трафика, за видеонаблюдение и за измерване на теглото на превозните средства и метеорологично наблюдение. Диспечерски център ще следи трафика и при нужда ще го пренасочва чрез пътни знаци с възможност за дистанционно изменение.

Геострой АД изпълни земни работи, пътни работи, 7 големи съоръжения, 2 селскостопански надлеза, 2 площадки за отдих, както и множество пресичания на инженерни мрежи и комуникации. Едно от големите предизвикателства към екипа бе изпълнението на виадукт при км 415+820 (над ж.п. линия Радомир-Кулата). Съоръжението е 24 отворно с дължина 709 м за лявото платно и 25-отворно с дължина 721 м за дясното платно, като всяко едно от платната е съставено от 4 броя секции. Пътстрой-92 АД извърши 460 000 м3 изкопи и 825 000 м3 насипи; изпълни 105 000 м3 пътна основа; 55 000 м3 заздравяване на земната основа; 42 000 м3 циментова стабилизация, полагане на 122 000 тона асфалтови и други дейности. Допълнително беше изградена и етапна връзка между лот 3.3 и лот 4 с дължина 300 м с магистрален габарит А29. Извършено бе озеленяване с множество храсти и дървета, които виреят в района, както и допълнително затревяване извън проекта с над 5200 кв м. тревен чим.

Лот 3.3 е изграден на инженеринг, със съфинансиране от Кохезионния фонд на Европейския съюз и държавния бюджет чрез Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 – 2020 г. 

Геотехмин

Частна компания с над 30-годишна история, реализирала някои от най-успешните и знакови проекти в миннодобивната индустрия, строителството, пътната инфраструктура и околната среда в България.