Група Геотехмин помага на 7 общини да имат „Зелено утре“

С нова разнообразна растителност – дървета, храсти и цветя, бяха облагородени 7 общини по програмата „Нашето зелено утре“. Зелената инициатива се реализира от Геотехмин ООДЕлаците-Мед АДГеострой АД и Геотрейдинг АД. За няколко месеца бяха засадени над 1100 дървета и храсти в Етрополе, Мирково, Златица, Чавдар, Челопеч, Пирдоп и Копривщица. През 2020 г. „Нашето зелено утре“ бе посветено на 30-ата годишнина на Геотехмин ООД.

„Нашето зелено утре“ продължава последователната политика на социална отговорност на Група ГЕОТЕХМИН към общините, в които дружествата и развиват дейност. Зелената програма е дългосрочна и цели да облагороди населените места и да увеличи биоразнообразието.

Седемте общини избраха местата и видовете растителност, които се засаждат, в зависимост от техните нужди. Служители от Геотехмин ООД, Елаците-Мед АД, Геострой АД и Геотрейдинг АД, кметовете на общините, представители на ОбС и местните администрации се включиха с доброволен труд, обединени от каузата за общо „зелено утре“.

Стартът дадоха в ранната есен общините Златица и Чавдар. В Златица озеленяването допълни дейностите по рехабилитацията на улици в града, като по тях бяха подменени 160 дървета. В община Чавдар бяха засадени 200 липи и 120 шестила от двете страни на 3-километровата отбивка от главен път ГП I – 6 до селото, за образуват защитна стена и пазят пътя от снегонавяване. Нова растителност в Чавдар по дарителската програма на Група ГЕОТЕХМИН има още и в парковете, в детската градина, в двора на основното училище и на други места.

В Етрополе се радват на над 100 дръвчета от различни видове – пурпурна ябълка, пурпурна слива, дървовидна роза, сребрист смърч, ясен, червен американски дъб, бреза, липа, кълбовидна акация и чинар. Над 200 дървета общо бяха засадени и в Мирково. Жителите очакват с нетърпение да се насладят на красивия и нежен цвят на засадените по централните площади и улици в селото японски вишни.

В Челопеч заложиха на богато разнообразие от дървета – албиция, обикновен и американски кипарис, ерикоидна туя, японски клен, липа, пауловния, синя дугласка ела, гинко билоба и дървовидна ружа. А в Пирдоп предпочетоха предимно на широколистните видове. Градският парк в града бе обновен с над 200 нови дървета – питомен и див кестен, липа, ясен, явор, сребриста ела, сребрист смърч, както и храсти златен дъжд, туя и др.

Геотехмин

Частна компания с над 30-годишна история, реализирала някои от най-успешните и знакови проекти в миннодобивната индустрия, строителството, пътната инфраструктура и околната среда в България.