Авторите на филма „Професии за теб“ получиха сертификати

Над 30 ученика, които направиха филма „Професии за теб“ по проекта на Геотехмин ООД, Елаците-Мед АД и Сдружение „Арлекин“, получиха своите сертификати на събитие в НЧ „Христо Смирненски“ – Златица. Децата са от училища от района на Средногорието и участваха в проекта „Да направим филм“, като представиха 5 минни професии – еколог, обогатител, електроинженер КиП и А, инженер – механик и технолог на хвостохранилище. Сертификатите им бяха връчени от д-р Росица Младенова – директор на Международния фестивал за детско и младежко медийно изкуство „Арлекин“ и са за завършено първо ниво „Увод в познанието за основните филмови професии и в кинопроизводството“.

„Поздравявам учениците, които спечелиха награда на фестивала. Бъдете все така самоотвержени, следвайте мечтите си, взимайте от живота с пълни шепи. Вие сте бъдещето на нашата нация“, каза кметът на Община Златица г-н Любомир Цветков, който беше гост на събитието.

„Да направим филм“ е успешен проект. Благодаря на Геотехмин и Елаците-Мед, които дадоха възможност на учениците да се докоснат до високотехнологичното производство“, каза д-р Росица Младенова. Тя благодари специално на проф. дтн инж. Вутов. „За 12 години, откакто съществува фестивалът, сме работили с различни ръководители, институции и министри. Аз съм възхитена от проф. Вутов, защото той през цялото време се интересуваше лично как се развиват децата, какво е необходимо още да се направи, за да се обогатят познанията им, какво са научили и т.н., защото той иска районите да се развиват и хората да имат възможност за личностно израстване“.

„Научихме се да пишем сценарии, да снимаме с камери и че това е екипна работа“, казаха децата. Те са разбрали колко голямо дружество е Елаците-Мед, както и че дейностите, които служителите и работниците изпълняват, са изключително отговорни и че без предприятия като него, няма да има много от предметите, които ни заобикалят.

Инж. Момчил Бояджиев – технолог на хвостохранилището обясни на децата отново за процеса на рекултивацията, а г-жа Цонка Джунева сподели, че за нея е по-лесно да работи като обогатител, отколкото да бъде пред камерите.

На финала д-р Росица Младенова разказа какво предстои. Учениците ще сложат субтитри на филма „Професии за теб“ и ще го представят на фестивал в Италия.

Геотехмин

Частна компания с над 30-годишна история, реализирала някои от най-успешните и знакови проекти в миннодобивната индустрия, строителството, пътната инфраструктура и околната среда в България.