140 студенти от МГУ „Св. Иван Рилски“ чуха историите на успеха на четирима от най-добрите експерти в миннодобивната промишленост

Над 140 студенти участваха в Деня на кариерното развитие и чуха историите на успеха на четирима висши мениджъри на водещи компании от минната индустрия в България и участваха в дискусия с тях. Събитието бе посветено на 70-годишнината на Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“ и се проведе за втора поредна година в Многофункционален комплекс ProAuto в София.

По идея на ректора на МГУ проф. д-р инж. Ивайло Копрев мениджърите на минните компании, които са и възпитаници на университета, споделиха за трудностите и успехите след завършването на следването си, както и защо обичат професията си. Студентите застанаха лице в лице с инж. Драгомир Драганов, изпълнителен директор на Елаците-Мед, инж. Иван Чолаков, директор „Производствени дейности“ в Асарел-Медет, инж. Цветомир Велков, генерален мениджър на Дънди Прешъс Металс Челопеч и инж. Любомир Хайнов, генерален мениджър на Дънди Прешъс Металс Крумовград. Това бе откровен разговор за предизвикателствата и намирането на решения за рентабилност в едни от най-бедните рудници в света, като тези в България, за непрекъснатата модернизация в компаниите и за удовлетворението в професионалния път.

„Изключително съм щастлив, че виждам толкова много студенти, които участват в това събитие. Приканвам всеки един от вас да се включи в дискусионния панел с много въпроси, защото ще получите наистина интересни отговори от най-добрите експерти от миннодобивната промишленост. Вие сте най-ценният ресурс и вие сте бъдещето”, каза д-р инж. Иван Вутов, заместник-управител на Геотехмин ООД и председател на СД на Геотрейдинг АД.

„Ние заставаме пред вас не като конкуренти, а като партньори – такива, каквито винаги сме били. Работим заедно за развитието на бранша и непрекъснатата модернизация в компаниите“, каза г-н Доминик Хамерс, изпълнителен директор на Геотехмин ООД.

„След време ще седнете на тези столове като мениджъри на едни от най-големите компании от минната индустрия в България.“ С тези думи ректорът на МГУ проф. Копрев приветства следващото поколение в минния бранш.

На въпроса на студент как Елаците-Мед подава ръка на следващото поколение, инж. Драганов отговори, че компанията, част от Група ГЕОТЕХМИН, не пести средства, за да обучи младите специалисти и голяма част от тях продължават кариерното си развитие във фирмата. „Финансираме включително продължаване на квалификацията в чужбина. Имаме хора, завършили в Европа, например защитили докторски дисертации в Швейцария. Пристигайки при нас, ще можете да разчитате на възможности за развитие, както кариерно, така и развитие като професионалисти и ще имате досег с различни нови технологии“, увери той бъдещите стажанти.

В събитието взеха участие още инж. Ивайло Николов, директор „Рудодобивен комплекс“, инж. Иван Кунчев, директор „Обогатителен комплекс“ и инж. Владимир Александров, зам. директор „Рудодобивен комплекс“ – Минно планиране и проектиране в Елаците-Мед. Всички те са възпитаници на Минно-геоложкия университет и са част от 170-те служители в компанията, завършили МГУ. 52-ма от тях са на ръководни позиции.

Сред студентите от Етрополе, участници в събитието, бе Йоана Якимова, първи курс в специалността „Маркшайдерство и геодезия“. Тя сподели защо се е записала да следва в МГУ. „Завърших езиковата гимназия в Правец. Но моите родители работят в Елаците-Мед. Те ми казаха: “Защо не опиташ да следваш в тази специалност, тя е хубава и има перспектива. Започнах, не знаех какво ме очаква. Но с стечение на времето много ми хареса и бих иска да карам стаж в „Елаците“. Студент от с. Трудовец също сподели, че много би се радвал да се включи в стажантската програма на компанията.

Геотехмин

Частна компания с над 30-годишна история, реализирала някои от най-успешните и знакови проекти в миннодобивната индустрия, строителството, пътната инфраструктура и околната среда в България.