„Нашето зелено утре“ облагороди с над 2100 дървета и храсти Етрополе и Средногорието

Над 2100 дървета и храсти бяха засадени по програмата „Нашето зелено утре“ през октомври и ноември в Етрополе, Мирково, Чавдар, Челопеч, Пирдоп Златица и Копривщица. За поредна година представители на дружествата дарители Геотехмин ООДЕлаците-Мед АДГеострой АД и Геотрейдинг АД и на местната власт в общините Чавдар, Мирково, Челопеч, Златица, Пирдоп, Копривщица и Етрополе, заедно с учители, ученици и дори деца от детски градини, се включиха активно в инициативата.

В Челопеч ученици от петите класове на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ засадиха 36 плодни дръвчета с помощта на своите учители и дарителите от Група ГЕОТЕХМИН. Събитието стартира на специално избран и подготвен от общината обособен терен, за да могат децата успешно да отгледат своите фиданки и да се грижат за бъдещата овощна градина.

В градската градина на Пирдоп ученици и преподаватели от НУ „Тодор Влайков‟ и СУ „Саво Савов‟ засадиха чинар, липа и ясен. Ученици на средното училище облагородиха неговия двор с четири чинара, две ели и един смърч, а общински служители засаждаха различни иглолистни и широколистни видове градския парк и междублокови пространства. Равносметката от инициативата е – 70 нови фиданки и 200 храста.

Общо 240 са новите насаждения на различни места в Златица. Там кампанията по инициативата „Нашето зелено утре“ започна на площад „Пещерата“, със засаждането на 10 фиданки ликвидамбър – широколистно дърво, което живее над 400 години и продължи по ул. „Тополница“, междублоковото пространство в центъра на града и ул. „Георги Златанов“.

В Етрополе ученици от СУ „Хр. Ясенов“, ОУ „Христо Ботев“ и ПГ „Тодор Пеев“, заедно с техните преподаватели, със съдействието на общината и дружествата дарители засадиха 80 плодни дръвчета и 48 декоративни фиданки. Озеленителните дейности стартираха в „Мемориалния парк“ и бяха извършвани едновременно на над 10 места в града. В края на деня общината беше озеленена с над 200 фиданки и храсти – ябълки, сливи, круши, череши, джанки, туя смарагд, ясен, явор, за които ще се грижат учениците.

Над 1000 са фиданките и цветята, които бяха засадени на различни места в село Чавдар. В Мирково учениците на ОУ „Георги Бенковски“ посадиха фиданки шестил и ще се радват на тяхната сянка. СУ „Любен Каравелов“ в Копривщица също е с нова растителност. Учениците ще се грижат за 200 броя плодни дръвчета, за да могат след време да берат плодовете от труда си.

„Нашето зелено утре“ е част от Благотворителната програма „Българските добродетели“, създадена по инициатива на проф. дтн инж. Цоло Вутов. Тя се осъществява с фирмени средства и участието на представители на висшия мениджмънт на Геотехмин ООДЕлаците-Мед АДГеострой АД и Геотрейдинг АД, с доброволен труд на служители, както и с участието на местните общности. Освен че се грижи за осигуряване на по-зелена среда за общините в Средногорието и Етрополе, тя има образователен и приобщаващ характер. През 2021 г. целта е ученици и младежи активно да участват не само в облагородяване на родните им места и увеличаване на биоразнообразието, но и да се грижат за оцеляването и отглеждането на дърветата. През 2020 г. по програмата „Нашето зелено утре“ в седемте общини бяха засадени над 1100 дървета и храсти, както и стотици цветя.

Геотехмин

Частна компания с над 30-годишна история, реализирала някои от най-успешните и знакови проекти в миннодобивната индустрия, строителството, пътната инфраструктура и околната среда в България.