август 2022 г.

Елаците-Мед АД бе отличена с наградата в категория „Иновации“ на БМГК за 2021 г. по време на тържественото отбелязване на Деня на миньора на 18 август в Катедрален храм „Св. Неделя“. Компанията бе отличена за проектиране и реализация на автоматизирана система за изследване на деформационни процеси в района на „Открит склад за руда №1“ на Рудодобивен комплекс „Елаците”. По традиция най-добрите компании от бранша на минерално-суровинната индустрия получават награди в различни категории.

Разработката е реализирана и внедрена през 2021 г. от специалисти от маркшайдерския и геотехническия отдел на Рудодобивния комплекс. С нея трудоемките измервания по класическите геодезически методи са заменени от съвременна система за автоматизиран мониторинг (в реално време) в района на възловото съоръжение от производствения цикъл на Елаците-Мед АД

Проектът включва изграждането на нова наблюдателна станция – роботизирана тотална станция, монтирана в защитна кабина. Кабината е оборудвана и с инфраструктурен GNSS приемник (за собствен контрол), устройство за управление на измерванията и съхранение на данните и Wi-Fi комуникационен модул.

Допълнително са осигурени 3 контролни точки, 50 наблюдателни точки с отражателни призми. Към проекта са включени и вертикални наблюдателни сондажи и др.

С реализацията на проекта се позволява тоталната станция, приемникът и радио модулите да предават получените данни до събирателен модул, а от него по локалната мрежа да постъпват в сървър за база данни и компютърни работни станции за анализ. Анализът на данните се извършва в софтуерния продукт Trimble 4DControl.

В новата мониторингова станция са внедрени най-модерни технически средства: компютърни системи, софтуер, комуникации и специализирани уреди за геодезически и геотехнически измервания. Разработката е иновативна и осигурява безопасно експлоатиране на съоръжението.

Truck

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet.

Storage

Vero eros et accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril delenit augue duis dolore te feugait.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. Ut wisi enim ad minim veniam, quis nostrud exerci tation ullamcorper.

Този сайт използва бисквитки, ако продължите да използвате сайта ни вие се съгласявате с нашата политика за бисквитките.