април 2022 г.

С първа копка на гара Тракия в Пловдив стартираха строителните дейности по договора за модернизация на жп участъци Пловдив-Крумово и Пловдив-Скутаре, част от проект „Развитие на железопътен възел Пловдив”. На официалната церемония присъстваха заместник-министърът на транспорта и съобщенията Божидар Костадинов, генералният директор на НКЖИ инж. Златин Крумов, областният управител на Пловдив Йордан Иванов, кметът на район Тракия Костадин Димитров и инж. Цветослав Петков, представител на Обединение „Геострой Лантания“ ДЗЗД.

Изпълнител на строителните дейности за модернизацията на жп участъците Пловдив-Крумово и Пловдив-Скутаре е Обединение „Геострой Лантания“ ДЗЗД, в което влизат една от водещите строителни компании в България Геострой, част от Група ГЕОТЕХМИН, и испанската Лантания. „Това е проект, който е от стратегическо значение за страната и за железопътната инфраструктура на България. Въпреки трудното време, в което сме в момента, се надявам да направим добър екип от възложител, проектант, надзор, строители, партньори, доставчици на оборудване и след около три години да се съберем отново на това място и с гордост да заявим, че сме постигнали едно качествено изпълнение на проекта“, каза по време на официалното откриване на обекта инж. Цветослав Петков, представител на обединението и главен инженер в Геострой.

Обхватът на договора включва дейности по проектиране и строително-монтажни работи. Ще бъдат обновени и жп гарите Пловдив разпределителна, Крумово, Скутаре, както и разделен пост Тракия. Предвижда се инсталиране на нови системи за сигнализация и телекомуникация, изграждането на 2 нови пътни надлеза и 2 съоръжения за пешеходно преминаване на две нива, отговарящи на изискванията за лица с намалена подвижност. Предвидено е и изграждането на шумозащитни съоръжения в урбанизираните територии, предпазни огради по цялото протежение на жп линията, както и нови водоотводни съоръжения, дренажи и отводнителни системи. Стойността на договора е 132 520 700 лв. без ДДС, а срокът за изпълнение – до 35 месеца.

По думите на заместник-министъра на транспорта Божидар Костадинов инфраструктурата и подвижният състав са едни от приоритетните цели за развитие на сектора.

Железопътен възел Пловдив е една от най-важните железопътни връзки в България. Той е пресечна точка на част от трансевропейските и основни национални транспортни оси. Цялостното реализиране на обекта ще допринесе за модернизацията на съществуващата инфраструктура, съгласно стандартите на ЕС и европейските транспортни политики, увеличаване капацитета на железопътната линия за осигуряване на възможностите за поемане на прогнозирания трафик, включително увеличаване скоростта на движение на влаковете, удовлетворение на европейските изисквания и подобряване на безопасността на железопътната инфраструктура. „Модернизацията на жп възел Пловдив е с голям приоритет за нас и би имал много сериозно икономическо значение. С реализацията на този проект НКЖИ ще успее да свърже железопътната магистрала до Бургас и да позволи на влаковете да се движат със 160 км в час надеждно и устойчиво“, коментира генералният директор на НКЖИ инж. Златин Крумов.

Обект „Модернизация на железен път, контактна мрежа и системи за сигнализация и телекомуникации в железопътни участъци Пловдив-Крумово и Пловдив–Скутаре, включително в гарите Пловдив разпределителна, Крумово, Скутаре и разделен пост Тракия“ е част от проект „Развитие на железопътен възел Пловдив“ и се съфинансира със средства по Механизма за свързване на Европа (МСЕ).

Truck

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet.

Storage

Vero eros et accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril delenit augue duis dolore te feugait.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. Ut wisi enim ad minim veniam, quis nostrud exerci tation ullamcorper.

Този сайт използва бисквитки, ако продължите да използвате сайта ни вие се съгласявате с нашата политика за бисквитките.