ноември 2021 г.

Над 2100 дървета и храсти бяха засадени по програмата „Нашето зелено утре“ през октомври и ноември в Етрополе, Мирково, Чавдар, Челопеч, Пирдоп Златица и Копривщица. За поредна година представители на дружествата дарители Геотехмин ООД, Елаците-Мед АД, Геострой АД и Геотрейдинг АД и на местната власт в общините Чавдар, Мирково, Челопеч, Златица, Пирдоп, Копривщица и Етрополе, заедно с учители, ученици и дори деца от детски градини, се включиха активно в инициативата.

В Челопеч ученици от петите класове на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ засадиха 36 плодни дръвчета с помощта на своите учители и дарителите от Група ГЕОТЕХМИН. Събитието стартира на специално избран и подготвен от общината обособен терен, за да могат децата успешно да отгледат своите фиданки и да се грижат за бъдещата овощна градина.

В градската градина на Пирдоп ученици и преподаватели от НУ „Тодор Влайков‟ и СУ „Саво Савов‟ засадиха чинар, липа и ясен. Ученици на средното училище облагородиха неговия двор с четири чинара, две ели и един смърч, а общински служители засаждаха различни иглолистни и широколистни видове градския парк и междублокови пространства. Равносметката от инициативата е – 70 нови фиданки и 200 храста.

Общо 240 са новите насаждения на различни места в Златица. Там кампанията по инициативата „Нашето зелено утре“ започна на площад „Пещерата“, със засаждането на 10 фиданки ликвидамбър – широколистно дърво, което живее над 400 години и продължи по ул. „Тополница“, междублоковото пространство в центъра на града и ул. „Георги Златанов“.

В Етрополе ученици от СУ „Хр. Ясенов“, ОУ „Христо Ботев“ и ПГ „Тодор Пеев“, заедно с техните преподаватели, със съдействието на общината и дружествата дарители засадиха 80 плодни дръвчета и 48 декоративни фиданки. Озеленителните дейности стартираха в „Мемориалния парк“ и бяха извършвани едновременно на над 10 места в града. В края на деня общината беше озеленена с над 200 фиданки и храсти - ябълки, сливи, круши, череши, джанки, туя смарагд, ясен, явор, за които ще се грижат учениците.

Над 1000 са фиданките и цветята, които бяха засадени на различни места в село Чавдар. В Мирково учениците на ОУ „Георги Бенковски“ посадиха фиданки шестил и ще се радват на тяхната сянка. СУ „Любен Каравелов“ в Копривщица също е с нова растителност. Учениците ще се грижат за 200 броя плодни дръвчета, за да могат след време да берат плодовете от труда си.

„Нашето зелено утре“ е част от Благотворителната програма „Българските добродетели“, създадена по инициатива на проф. дтн инж. Цоло Вутов. Тя се осъществява с фирмени средства и участието на представители на висшия мениджмънт на Геотехмин ООД, Елаците-Мед АД, Геострой АД и Геотрейдинг АД, с доброволен труд на служители, както и с участието на местните общности. Освен че се грижи за осигуряване на по-зелена среда за общините в Средногорието и Етрополе, тя има образователен и приобщаващ характер. През 2021 г. целта е ученици и младежи активно да участват не само в облагородяване на родните им места и увеличаване на биоразнообразието, но и да се грижат за оцеляването и отглеждането на дърветата. През 2020 г. по програмата „Нашето зелено утре“ в седемте общини бяха засадени над 1100 дървета и храсти, както и стотици цветя.

Truck

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet.

Storage

Vero eros et accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril delenit augue duis dolore te feugait.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. Ut wisi enim ad minim veniam, quis nostrud exerci tation ullamcorper.

Този сайт използва бисквитки, ако продължите да използвате сайта ни вие се съгласявате с нашата политика за бисквитките.