март 2020г.

Деветдесет и осем ученици от 5-ти до 12-ти клас от Софийска област бяха наградени в ученическия конкурс „Магията на производството. Рудодобивът – познание и бъдеще“. Конкурсът се проведе за пета поредна година в рамките на програма за корпоративна социална отговорност на дружествата Геотехмин ООД и Елаците-Мед АД.

В конкурса учениците участваха със свои писмени творби, рисунки и инсталации, с които представиха вижданията си за рудодобива, който според децата ще може да се управлява от роботи, а суровини ще се добиват и от Космоса. Децата описаха в писмените си творби и показаха нагледно чрез инсталации как би функционирала „интелигентна“ фабрика и пречиствателна станция на бъдещето. В техните представи работникът на бъдещето ще разчита в още по-голяма степен на машините и технологиите. За да изготвят проектите си, учениците са ползвали помощни материали от минерално-суровинната индустрия, исторически и научно-популярни книги или са научили от родителите си за дигиталната трансформация в рудодобивните предприятия в България.

„Досега темите на нашите конкурси бяха посветени на една голяма кауза - националната идентичност, свободата, духовността. През 2019 г. поставихме в центъра на ученическия конкурс богатствата на земята и икономиката, защото днес, наред с духовността, те са тези, които осигуряват работа, сила и възможност да бъдем равни на останалите нации и да живеем по-добре. Горди сме, че успяхме да насърчим интереса на младите таланти към тази не толкова обичайна тема и сме удовлетворени от идеите и решенията за настоящето и бъдещето на минния бранш, които видяхме в създадените творби“ - обясниха идеята на конкурса организаторите.

Произведенията на участниците от 12-те училища - партньори на конкурса от общините Етрополе, Златица, Копривщица, Мирково, Пирдоп, Чавдар и Челопеч бяха оценени от авторитетно жури. Наградите – първа, втора и трета в две възрастови категории, бяха връчени на специални събития в Етрополе и Мирково, на които гостуваха ученици, учители, кметове и работещи в областта на културата. По традиция училищата - партньори получиха дарения на техника, свързана с учебния процес.

View the embedded image gallery online at:
https://www.geotechmin.com/arhiv-novini/814-98#sigFreeId9ac159fe4b

Truck

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet.

Storage

Vero eros et accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril delenit augue duis dolore te feugait.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. Ut wisi enim ad minim veniam, quis nostrud exerci tation ullamcorper.

Този сайт използва бисквитки, ако продължите да използвате сайта ни вие се съгласявате с нашата политика за бисквитките.