август 2019

  • Проф. дтн инж. Цоло Вутов получи грамота и плакет "Почетен гражданин на Община Етрополе" за изключителни заслуги
  • За 20 години в Група ГЕОТЕХМИН са изпълнени уникални проекти, свързани с дългосрочното, ефективно и устойчиво развитие на „Елаците-Мед“

август 2019

  • Проф. дтн инж. Цоло Вутов получи грамота и плакет "Почетен гражданин на Община Етрополе" за изключителни заслуги
  • За 20 години в Група ГЕОТЕХМИН са изпълнени уникални проекти, свързани с дългосрочното, ефективно и устойчиво развитие на „Елаците-Мед“

На 22 август, над 6000 души се събраха на Централния площад в гр. Етрополе, за да отпразнуват Деня на миньора и 44 години от създаването на МОК „Елаците“ и 20 години от присъединяването на дружеството към група ГЕОТЕХМИН. Ветерани, които през 70-те години на миналия век са изграждали рудника, служители и работници от „Елаците-Мед“ АД и дружествата от група ГЕОТЕХМИН, представители на организации, синдикати, много гости от България и чужбина, граждани и гости на община Етрополе се веселиха до среднощ, когато събитието завърши с тържествена многоцветна заря. 

Гостите имаха възможност да се запознаят с интересни факти от историята и перспективите за развитие на минния комплекс, роден по времето на социализма и развит след приватизацията от изцяло българския мениджмънт на „Геотехмин“ и „Елаците-Мед“ до високотехнологична и ресурсно ефективна минна компания, една от най-съвременните в бранша в света. А също така да се насладят на артистичните изпълнения на местните млади таланти от „Етрополска духова музика“, Танцов ансамбъл „Балканска младост“ към НЧ “Тодор Пеев" 1871 г. и изпълненията на известни творци - гайдаря Петър Янев и Валя Балканска, Нели Петкова, Николина Чакърдъкова. Празникът завърши късно вечерта с изпълнения на Куку-Бенд, балет Магаданс и Гъмзата Брас Шоу.

Тържественото отбелязване на годишнините започна с производствена обиколка на официалните гости в Рудодобивния комплекс. Домакините запознаха вицепремиера г-жа Марияна Николова, министъра на труда и социалната политика г-н Бисер Петков, зам.-министъра на околната среда и водите г-н Красимир Живков, директора на Дирекция „Природни ресурси, концесии и контрол“ в Министерството на енергетиката г-н Станислав Станков и бизнес партньори от чужбина с постиженията след приватизацията. Сред тях е същественото разширение и удължаване на експлоатацията на находището и жизнения цикъл на рудника, и целия минен комплекс с 25 години, както и успешното преминаване на минния комплекс към интелигентна индустрия. Благодарение на внедрените високи технологии и модерно оборудване компанията добива и преработва рентабилно руди с по-ниско съдържание на метали. Днес рудник „Елаците“ се нарежда на едно от първите места в Европа по производствена мощност в добива на медни руди. „Иновациите водят до качествена промяна на производствения процес и това позволява оптимално усвояване на природните ресурси и оползотворяване на полезните компоненти в тях“, според инж. Драгомир Драганов, изпълнителен директор на компанията.

В приветствиeто си по време на тържественото събитие по повод празника кметът на Етрополе г-н Димитър Димитров отбеляза голямата отговорност на компанията във всички сфери на обществения живот. Председателят на Общински съвет - Етрополе г-н Марин Маринов връчи грамота и плакет "Почетен гражданин на Община Етрополе" на проф. дтн инж. Цоло Вутов за изключителните му заслуги за развитието на община Етрополе. Той отбеляза, че проф. Вутов винаги е бил близо до гражданите на Етрополе, до хората и техните тревоги и вълнения и винаги им е помагал.

Проф. дтн инж. Цоло Вутов благодари за високата оценка и допълни, че тя е за всички, които са допринесли за развитието на Етрополе.Той се върна назад във времето, когато преди 44 години на 100 м от площада в центъра на града е било управлението на МОК „Елаците“ и отбеляза големите заслуги на някои от ветераните – строители, специалисти и мениджъри, които бяха сред гостите на събитието. „Защо честваме и 20 години? Защото днес с гордост можем да кажем, че „Елаците-Мед“ е едно от най-съвременните предприятия не само в Европа, но и в света“ – каза проф. дтн инж. Цоло Вутов. И допълни, че за 20 години, откакто предприятието е в група ГЕОТЕХМИН, са направени дълготрайни инвестиции в оборудване, машини и околната среда за 1 млрд. лв., а средната работна заплата е увеличена с 350 процента и в момента е 1270 долара. Управителят на Геотехмин очерта и приоритетите пред компанията в бъдеще: социална политика, образование, политика за задържане на младите хора в България. „Няма да има по-хубаво място за живеене от България“ – каза той.

Официални поздравления за празника бяха поднесени от г-жа Марияна Николова, зам.-министър-председател по икономическата и демографската политика, г-н Бисер Петков, министър на труда и социалната политика, г-н Красимир Живков, зам.-министър на Министерството на околната среда и водите, г-н Станислав Станков – директор на Дирекция „Природни ресурси, концесии и контрол“ в Министерството на енергетиката, проф. д-р инж. Любен Тотев и председателя на БТПП г-н Цветан Симеонов. Поздравления изпратиха министърът на икономиката г-н Емил Караниколов, министърът на земеделието г-жа Десислава Танева, министърът на туризма г-жа Николина Ангелкова, кметове, партньорски организации, компании, училища.

Тържествен водосвет за здраве, успех и благоденствие бе отслужен от Н.В.Пр. Ловчанския митрополит Гавриил. Той поздрави проф. дтн инж. Цоло Вутов и ръководството на група ГЕОТЕХМИН и „Елаците-Мед“ за стремежа им да създават материални и духовни ценности и радост за хората.

На тържественото отбелязване по повод годишнините присъстваха всички членове на Надзорния и Управителния съвет на „Елаците-Мед“, зам.-управителите на Геотехмин ООД д-р Иван Вутов и д-р инж. Владимир Вутов, изпълнителният директор Доминик Хамерс, всички ръководители на дружествата от група ГЕОТЕХМИН и хиляди служители.

На празника, който събра в едно минало, настояще и бъдеще се чуха много топли думи на благодарност и признателност към всички хора, които стоят зад успеха на компанията през годините. Наградените за принос и заслуги, както и за постигнати високи резултати са много. В седмиците преди това тържествено честване бяха връчени близо 1000 юбилейни медала на мениджъри, служители и партньори с принос за развитието на „Елаците-Мед“.

 

Truck

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet.

Storage

Vero eros et accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril delenit augue duis dolore te feugait.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. Ut wisi enim ad minim veniam, quis nostrud exerci tation ullamcorper.

Този сайт използва бисквитки, ако продължите да използвате сайта ни вие се съгласявате с нашата политика за бисквитките.