юни 2018

26 учени, мениджъри и специалисти от България участваха в 25-тия Световен минен конгрес и съпътстващото го изложение (18-22 юни 2018 г.) в Астана, Казахстан.

Най-мащабният форум в минния бранш събра над 2500 участници от 51 страни под мотото „Иновационното предимство - стъпка напред към минното развитие". На 99-то заседание на Международния организационен комитет на Световния минен конгрес участваха и четиримата официални представители за България: проф. дтн инж. Цоло Вутов, проф. дтн инж. Николай Вълканов и новоприетите членове проф. д-р Любен Тотев и д-р инж. Кремена Деделянова. Българската делегация наброяваше 26 специалисти и учени от Елаците-Мед АД, Геотехмин ООД, Асарел Медет АД, Научно-техническия съюз по минно дело, геология и металургия, Минно-геоложки университет "Св. Иван Рилски", Българска минно-геоложка камара и други експерти от минния сектор. Изключително успешно бе представянето на научните и практически разработки на Елаците-Мед АД и Геотехмин ООД.

25-ият Световен минен конгрес тази година обединява три юбилейни дати: 60 години от създаването на Световния минен конгрес, 25-тото юбилейно издание на Световния минен конгрес и 20 години от създаването на град Астана. Минното дело се смята за ключ към икономическото и гражданско развитие в много райони по света. Основна тема за дебат бе да се намерят начини за взаимно сътрудничество между страните, за да се следва пътя на устойчиво развитие и да не бъдат минералните находища и технологиите за добив и обогатяване обект на политически разисквания.

Проведоха се и четири паралелни производствени посещения. Част от българските участници разгледаха медна мина „Бозшакол“ от групата на „KAZ Minerals“. Находището е открито през 1920 г., а е започнало да се разработва едва през 2016 г.

В рамките на конгреса се проведе и изложение, представящо значителен брой компании за минно оборудване, софтуерни продукти, системи за автоматизация и мониторинг на процеси и др. Минната наука и бизнес се развиват динамично. В Астана беше взето решение следващият 26–ти Световен минен конгрес да се проведе в Бризбейн, Австралия през 2021 г.

Д-р инж. Кремена Деделянова

Главен секретар на Научно-техническия съюз по минно дело, геология и металургия

Truck

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet.

Storage

Vero eros et accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril delenit augue duis dolore te feugait.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. Ut wisi enim ad minim veniam, quis nostrud exerci tation ullamcorper.

Този сайт използва бисквитки, ако продължите да използвате сайта ни вие се съгласявате с нашата политика за бисквитките.