май 2017

На 24 май 2017 г. Геотехмин ООД и Елаците-Мед АД наградиха победителите в конкурса „Съкровища от миналото – животът и трудът на хората от моя край“. Васил Горанов, художник и член на журито, Стойно Стойнов, директор Обогатителен комплекс в с. Мирково и инж. Валентин Цацов, директор на Рудодобивен комплекс в гр. Етрополе  наградиха 84 деца, класирани в конкурсните категории рисунка, статия и интервю. 

Ученици от I до VII клас в седем училища от района на Средногорието и гр. Етрополе разкриха  „Съкровищата от миналото“ в едноименния конкурс по най-естествения за тях начин – в разговори със своите баби, дядовци и други интересни за тях личности. Така от техните творби на бял свят излезе магията на обичното живописно родно място, разкази за стари занаяти и дейности, които вече не се практикуват - например първата пивоварна и подковачеството, или за други, които съществуват и до днес - производството на розово масло и рудодобива. Учениците превъплътиха в творчеството си наричания, споделени скъпи спомени от празници, обичаи и ценности, разкази за бунтовници, известни музиканти и предприемачи.

Традициите и обичаите в тези региони ще останат живи, защото се пазят в народната памет и всяка година възкръсват отново. Пролетен карнавал на маските на Сирни заговезни, средногорски носии и извезани хайдушки ризи, пеене на пръстени са обичаи са само част от пъстрата мозайка на наградените творби.

„Съкровища от миналото“ е част от програмата Култура и национална идентичност на Елаците-Мед и Геотехмин, осъществявана в регионите, където развиват дейност. 

Truck

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet.

Storage

Vero eros et accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril delenit augue duis dolore te feugait.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. Ut wisi enim ad minim veniam, quis nostrud exerci tation ullamcorper.

Този сайт използва бисквитки, ако продължите да използвате сайта ни вие се съгласявате с нашата политика за бисквитките.