март 2017

Съкровища от миналото – животът и трудът на хората от моя край“ е темата на регионалния конкурс, организиран от Елаците-Мед и Геотехмин.Инициативата е част от програмата за корпоративна социална отговорност на двете дружества „Култура и национална идентичност“.

Конкурсът се провежда в периода от март до май 2017 г. и в него могат да участват ученици от до VII клас от седемте училища-партньори в инициативата - СУ "Христо Ясенов" и ОУ "Христо Ботев" в гр. Етрополе, СУ "Св. Паисий Хилендарски" в гр. Златица, СУ "Любен Каравелов" в гр. Копривщица, ОУ "Георги Бенковски" в с. Мирково, ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" в с. Чавдар и ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" в с. Челопеч. Условията за участие включват две възрастови категории: първата за ученици от първи до четвърти клас и втората, за ученици от пети до седми клас.

Предизвикателството пред участниците е да се опитат да „съживят“ миналото, като разкажат увлекателна история за живота и труда на техните предци. Чрез въображение и факти, които ще успеят да открият, учениците могат да вдъхнат нов живот на известни личности от региона, занаяти, ритуали, песни или рецепти. След като намерят „нишката“ на тяхната история, те трябва да изберат под каква форма да я представят – чрез четка или молив, като влязат в ролята на художници, или чрез буквите – статия или интервю, като на влязат в ролята на журналисти.

Регионалният конкурс се провежда за трета поредна година, но за първи път в „Съкровища от миналото“ участниците могат да избират между интервю или статия. За да бъдат подпомогнати в това предизвикателство, Елаците-Мед и Геотехмин поканиха Иван Кънчев и Марио Мишев, двама млади водещи на телевизионното предаване „Историята оживява“.  В седмицата преди априлската ваканция ученици в седемте училища-партньори се срещнаха с Иван и Марио, които им разказаха „не разказани“ истории от българската история. Беседите им бяха съчетание на урок по родолюбие, илюстриран с кратки видео материали и споделен опит и напътствия при подготовката на текст.

Връчването на наградите на победителите в конкурса е предвидено за навечерието на 24 май. 

Truck

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet.

Storage

Vero eros et accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril delenit augue duis dolore te feugait.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. Ut wisi enim ad minim veniam, quis nostrud exerci tation ullamcorper.

Този сайт използва бисквитки, ако продължите да използвате сайта ни вие се съгласявате с нашата политика за бисквитките.