април 2016

През 2016 г. групата фирми ГЕОТЕХМИН завърши успешно пилотен проект за пречистване на води и терени, замърсени с уран, тежки метали и металоиди. Той бе осъществен в модулна експериментална инсталация, разположена на територията на ПХП „Металург“, гр. Бухово, в рамките на проект за почистване и рекултивация на замърсените терени. До ликвидирането на уранодобива в България на площадката е функционирал хидрометалургичен завод и е имало хвостохранилище.

За реализацията на проекта е използвана технология за пречистване на киселинни руднични води на японската Мицубиши Матириълс Текно Корпорейшън (ММТЕС), с която група ГЕОТЕХМИН има дългосрочно сътрудничество. Възложител от българска страна е Геотехмин ООД, а изпълнител – Геострой АД.

Технологията на ММТЕС е известна с наименованието „Зелена ръжда“. Тя е успешен пример за управление на отпадъци и екологичен инженеринг. За група ГЕОТЕХМИН това е един от иновативните проекти, свързани с опазването на околната среда.  Технологията се базира на химичен метод и е комбинация от три процеса: редукция, адсорбция и утаяване, което я прави уникална. Експерименталните резултати в рамките на пилотния проект показват, че с прилагането на японското ноу-хау се постига едновременно отстраняване на повечето тежки химически елементи и радионуклиди в процеса на неутрализация чрез циркулация на утайката. Крайният продукт на реакцията е магнетит с включени тежки метали, който е химически стабилен твърд отпадък. Технологията „Зелена ръжда“ има предимства пред биологичния метод за пречистване, при който са необходими по-големи терени и се изисква много по-дълго време.  

След завършването на съвместните изпитвания в гр. Бухово, технологията може да се прилага както за рекултивация на замърсени терени, така и за пречистване на замърсени с тежки метали, металоиди и радионуклиди води на различни обекти както в България, така и в други страни.

Truck

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet.

Storage

Vero eros et accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril delenit augue duis dolore te feugait.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. Ut wisi enim ad minim veniam, quis nostrud exerci tation ullamcorper.

Този сайт използва бисквитки, ако продължите да използвате сайта ни вие се съгласявате с нашата политика за бисквитките.