септември 2014

С тържествена церемония на 5 септември 2014 г. бе поставено началото на технологичните проби на  новата пречиствателна станция за руднични отпадъчни води на територията на рудник „Елаците“ в Етрополе.

Пречиствателната станция е изградена по проект и иновативна за България технология на Мицубиши Матириълс Текно Корпорейшън (ММТЕС). Японската компания е лидер в разработването на нови индустриални технологии, в т.ч. за пречистване на руднични отпадъчни води. Прилагането на такава технология с частната инвестиция на Елаците-Мед е един от най-успешните примери за бизнес партньорство между българска и японска компания. 

Събитието бе уважено от инж. Богомил Георгиев, кмет на община Етрополе, Н.Пр. Такаши Коидзуми, извънреден и пълномощен посланик на Япония в България, г-н Йошиаки Инаба, президент на ММТЕС и други официални лица. Церемонията започна с тържествен водосвет, отслужен от Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил. След прерязването на лентата гостите пиха саке по японски обичай за сполука на проекта. Всички гости бяха поздравени с кратка фолклорна програма, изпълнена от самодейни състави към читалище „Тодор Пеев 1871“, община Етрополе. Събитието завърши с разглеждане на пречиствателната станция. 

Изграждането на новата пречиствателна станция е едно от най-важните мероприятия от „Програмата за опазване и възстановяване на околната среда в района на находище „Елаците” за периода 2010 – 2014”. Тя е част от комплекс от хидротехнически съоръжения за управление на рудничните отпадъчни води, чието изграждане се предвижда да приключи през 2017 г.

След въвеждането в редовна експлоатация на пречиствателната станция ще се подобри състоянието на река Малък Искър в района на заустване на пречистените води.

Truck

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet.

Storage

Vero eros et accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril delenit augue duis dolore te feugait.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. Ut wisi enim ad minim veniam, quis nostrud exerci tation ullamcorper.

Този сайт използва бисквитки, ако продължите да използвате сайта ни вие се съгласявате с нашата политика за бисквитките.