май 2012

На 17 май 2012 г. в рудник "Елаците" беше направена първата копка на пречиствателна станция за руднични отпадъчни води по иновативна за България технология. Проектът е един от най-мащабните от програмата на Елаците-Мед за опазване и възстановяване на околната среда за периода 2010 – 2014 г.

В приветственото си слово управителят на ГЕОТЕХМИН д-р инж. Цоло Вутов заяви, че японската компания дълго е проучвала бъдещия си български партньор, преди да сподели своето ноу-хау.

"В този проект ще се използват технологиите и опита, натрупани от Мицубиши Матириълс Текно Корпорейшън (MMTEC) при пречистването на руднични отпадъчни води в Япония. Щастливи сме, че получихме възможност да приложим тези технологии и опит и в България с помощта на групата фирми ГЕОТЕХМИН. Ще продължим да сътрудничим, за да може изграждането на пречиствателната станция да приключи благополучно и безпроблемно", се казва в поздравителното слово от президента на ММТЕС Йошиаки Инаба, изпратено специално за първата копка.

Новата пречиствателна станция ще бъде най-модерното от всички съоръжения за третиране на отпадъчните води на рудника. "Иновативният метод на пречистване чрез рециркулация на утайката и високото ниво на автоматизация на технологичните процеси ще осигурят постоянни параметри на очистване на отпадъчните води. По този начин ще бъде гарантирана чистотата на водите на река Малък Искър в периода на експлоатация на рудника и след това," каза инж. Добри Цветков, изпълнителен директор на дружеството-инвеститор Елаците-Мед АД.

Проектант от българска страна е Геопроект ЕООД, а строител – Геострой АД. Предвижда се проектът да приключи през втората половина на 2013 г.

Truck

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet.

Storage

Vero eros et accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril delenit augue duis dolore te feugait.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. Ut wisi enim ad minim veniam, quis nostrud exerci tation ullamcorper.

Този сайт използва бисквитки, ако продължите да използвате сайта ни вие се съгласявате с нашата политика за бисквитките.