февруари 2010

Съвместно с японската компания ММТЕС и НТС по МДГМ Геотехмин проведе международно обучение на тема "Пречистване на руднични отпадни води"

През 2009 г. Геотехмин постави началото на международно сътрудничество с основен фокус екологични технологии. След подписването с ММТЕС на договор за техническа помощ при изграждането на пречиствателно съоръжение за отпадни води на рудник "Елаците", Геотехмин стартира и друг проект с японските си партньори – международно техническо обучение на тема "Преработване на руднични отпадни води". Идеята беше породена от осъзнаването, че останалите страни от Балканския регион са изправени пред сходни проблеми, свързани със замърсяване на околната среда в резултат на развиваната от тях минна дейност.

Геотехмин беше домакин на обучението, което се проведе на два модула през декември 2009 г. и февруари 2010 г. Мероприятието беше финансирано от японската правителствена организация AOTS (Асоциация за технически обучения в чужбина) по програма за обучения в трети страни, които не са членки на ЕС. Участие в курса взеха представители на минния бранш от Македония и Албания, а лектори бяха едни от най-изтъкнатите специалисти от ММТЕС по пречистване на индустриални води.

Японските експерти запознаха курсистите със състоянието на рудниците в Япония и с начините, по които се преодоляват екологичните проблеми в следексплоатационния период. Подробно бяха представени най-съвременните методи и съоръжения за преработване на води, замърсени от руднична дейност. Участниците в обучението посетиха рудничния комплекс и обогатителната фабрика на Елаците-Мед и се запознаха с работата на най-големия открит рудник в България. Те добиха и умения за провеждане на аналитични тестове за установяване на най-подходящата технология за третиране и за изясняване на условията за проектиране на пречиствателни съоръжения. На закриваща церемония участниците получиха сертификати от АОТS.

Техническото обучение се проведе във време на все по-силно изразена тенденция на насочване на общественото внимание към проблемите на екологията. Стремежът на организаторите е да повишат ангажираността на заетите в минната индустрия по отношение на проблемите, свързани с руднични замърсявания. Като домакин Геотехмин се надява, че мероприятието ще насърчи специалистите от България и от Балканските страни да обединят усилията си в дейностите по опазване на околната среда.

Truck

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet.

Storage

Vero eros et accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril delenit augue duis dolore te feugait.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. Ut wisi enim ad minim veniam, quis nostrud exerci tation ullamcorper.

Този сайт използва бисквитки, ако продължите да използвате сайта ни вие се съгласявате с нашата политика за бисквитките.