февруари 2023 г.

„Живеем в ерата на много и динамични промени, които се случват все по-бързо и по-бързо. Компаниите трябва да се адаптират към най-новите технологични тенденции, в това число свързани с развитието на изкуствения интелект и европейските регулации на Зелената сделка. Група ГЕОТЕХМИН се развива в синхрон с тези тенденции, следвайки основните си принципи: новаторски подход, бизнес етика и социална ангажираност“, каза г-н Доминик Хамерс – изпълнителен директор на Геотехмин ООД. Той участва в събитието „Преди утрешния ден – началото“, организиран от списание BGlobal.

„Добивът на метални руди и в частност на медни руди е в началото на веригата за доставки на голяма част от предметите около нас и без този добив много от тези предмети просто няма да ги има. Затова мисля, че в бъдеще минната дейност ще остане основен и значим допринасящ фактор за развитието на цивилизацията на нашата планета“, каза г-н Хамерс. Според него минната индустрия посреща трансформацията към бъдещето чрез 3 основни тенденции: електрификация, дигитализация и автоматизация.

Електрификацията се извършва с преминаване от дизелови машини на електрически, както и с преминаване поне частично към собствено производство на електричество посредством ВЕИ. Елаците-Мед АД, един от големите инвеститори в бранша, създава 6,8 пъти повече добавена стойност средно на един нает в сравнение със средните нива в икономиката, според анализ на Институт за пазарна икономика от м.г. В голяма степен високата производителност се дължи на технологичното обновление - системи за автоматизация; системи за минно планиране; модерна минна техника и др. Дигитализацията е основна цел на Група ГЕОТЕХМИН от повече от 30 г. „Днес в Елаците-Мед нашите системи за управление покриват всички технически процеси, като например системи, които следят движението на минната механизация или системи, които мониторират качеството на добитата руда и много други. В Елаците-Мед някои системи предлагат решения с елементи на изкуствен интелект“, добави изпълнителният директор на Геотехмин ООД.

Автоматизацията също е един от процесите, които се реализират от близо 30 години в Група ГЕОТЕХМИН. Елаците-Мед постоянно инвестира в модерна минна механизация. Наред с дизеловите се използват и електрически сонди и багери. Миналата година в рудник „Елаците“ влезе в експлоатация последно поколение електрически багер „Хитачи“ EX2600E-6 LD. Той е с нулеви емисии на въглероден диоксид.

„В Група ГЕОТЕХМИН завършихме 3 проекта за добив на електроенергия от фотоволтаични електроцентрали, два с инвеститор Геотрейдинг и един - с Елаците-Мед. В развитие е и четвърти проект, който ще ни позволи да спестяваме пет пъти повече въглеродни емисии“, каза г-н Хамерс.

Изпълнителният директор на Геотехмин ООД очерта две основни тенденции за развитието на строителството. Първата е към устойчивост – ще расте интересът към зеленото строителство. „В портфолиото на Група ГЕОТЕХМИН има два зелени комплекса, проектирани и построени по международния стандарт за устойчиво строителство BREEAM 2013“, отбеляза г-н Хамерс. - В строителството изкуственият интелект и „machine learning“ биха могли да допринесат за постигането на по-ефективни решения, повишаването на проектната производителност, намаляване на рисковете за служителите работещи на терен и да идентифицира грешки в строителния дизайн преди започването на самия строителен процес. Една от компаниите в Група ГЕОТЕХМИН – Геострой, заедно с други строителни компании е сред основателите на Европейския цифров иновационен хъб в строителството, който има за цел да дигитализира строителния сектор.

„За да посрещаме новите технологии, трябва да има хора. За Група ГЕОТЕХМИН социалната отговорност и грижата за служителите са изключително важни. Но ние също така осъзнаваме, че уменията, които ще трябват на нашите хора в бъдеще, ще са съвсем различни от тези, които имат днес. Да се надяваме, че в следващите 10 г. няма да казваме, че роботите са изместили хората, а да кажем, че те ще помогнат на хората да бъдат по-ефективни!“, каза в заключение г-н Хамерс.

 

Truck

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet.

Storage

Vero eros et accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril delenit augue duis dolore te feugait.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. Ut wisi enim ad minim veniam, quis nostrud exerci tation ullamcorper.

Този сайт използва бисквитки, ако продължите да използвате сайта ни вие се съгласявате с нашата политика за бисквитките.